Prins Henriks kunstsamling har solgt for millioner: Afrikansk fetichfigur solgt for 42.000 kroner

Salget af prins Henriks kunst er i gang og den er populær. Det er indtil videre gået over al forventning, meddeler auktionshuset Bruun Rasmussen, der har den imponerende kunstsamling til salg.

900 genstande fra Prins Henriks kunstsamling er sat på auktion hos Bruun Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Salget af prins Henriks enorme kunstsamling er skudt i gang. I løbet af denne uge er 3.000 genstande, som den afdøde prinsgemal har erhvervet sig i Afrika og Asien, på auktion hos Bruun Rasmussen, og tirsdag blev de første solgt.

Omsætningen fra auktionens første dag lød på 3,5 millioner kroner, og det overrasker auktionshuset, der har kunstsamlingen til salg:

»Det kommer virkelig bag på os, hvor stor en succes dagens auktion har været. Vi var klar over, at der ville være stor interesse, men tingene er jo solgt for tre-fire gange over deres vurdering,« siger auktionarius og vurderingsekspert i Bruun Rasmussen, David Utzon-Frank, til DR Nyheder.

Det er Kongehuset, der i overensstemmelse med prins Henriks tilkendegivelser i sit testamente har besluttet, at en del af hans kunstsamling skal sælges på auktion. Arvingerne har valgt at beholde en række af genstandene, mens nogle af dem fortsat også vil være udstillet på Château de Cayx i Frankrig.

Genstandene er vurderet til mellem 2.000 og 75.000 kroner, og en del af overskuddet går til de to kongelige fonde, Kronprinsparrets Fond og Nikolai og Felix fonden.

En af topsælgerne tirsdag var en 75 centimeter lang »fetichfigur« fra Ghana i patineret træ. Den blev solgt for 42.000 kroner, selvom den oprindelige vurdering lød på 3.000-5.000 kroner.

Den absolutte topsælger var dog en høj afrikansk maske af patineret træ, som er blot én af de mange masker, prins Henrik gennem sit liv faldt for. Men den har været særligt populær, fortæller David Utzon-Frank, fordi det er den, prins Henrik holder foran sit ansigt på det billede, som er på forsiden af auktionshuset katalog med alle genstandene fra auktionen.

Den var vurderet til 6.000-8.000 kroner, men gik for 60.000 kroner.

David Utzon-Frank er ikke i tvivl om, hvorfor genstandene har solgt så godt, som de har:

»Folk føler, at de køber en bid af Kongehuset med hjem. Det, at det har været en del af prinsens samling, gør, at det kommer til at koste mange gange mere, end det burde,« siger han.

Bruun Rasmussen vurderer, at omkring 180 mennesker var mødt op til tirsdagens auktion, og der var også folk, som bød med på internettet og over telefonen. Auktionen fortsætter onsdag og torsdag, hvor en del af prins Henriks store samling af jadekunst også vil blive solgt.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.