Præsidenten siger nej: Homoseksuelt forfatterpar rykker ikke ind i Panthéon

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har trods pres fra kulturlivet besluttet, at forfatterparret Rimbaud og Verlaine ikke skal genbegraves i Panthéon i Paris. Årsagen er, begrunder præsidenten, modstand fra Rimbauds efterkommere.

Den franske forfatter Maurice Genevoix (1890-1980) fik i 2020 plads i Panthéon i Paris. Det skete ved en storstilet ceremoni 11. november, som er årsdagen for afslutningen af Første Verdenskrig, der sluttede i 1918. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN HARTMANN

Frankrigs fremmeste mænd og kvinder stedes til hvile i det nationale Panthéon-mausoleum i latinerkvarteret i Paris.

Blandt dem er kemikeren Marie Curie, modstandsmanden Jean Moulin og forfattere og filosoffer som Émile Zola, Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, André Malraux og Victor Hugo, der alle hviler i Panthéon, der betyder »gudernes tempel«.

I efteråret 2020 foreslog en gruppe fremtrædende franske politikere og kulturpersonligheder, at de jordiske rester af forfatterne Paul Verlaine (1844-1896) og Arthur Rimbaud (1854-1891) skulle overføres til Panthéon.

5.500 havde skrevet under på en appel til Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, som beslutter, hvem der skal have plads i den tidligere Sainte-Geneviève-kirke fra 1755. Han besluttede således i 2018, at den franske politiker, kvindesagsforkæmper og holocaustoverlever Simone Veil (1927-2017) skulle have plads i Panthéon, og det samme gjaldt forfatteren Maurice Genevoix (1890-1980) i 2020.

Blandt underskriverne var kulturminister Roselyne Bachelot, flere tidligere kulturministre – blandt andre Jack Lang – samt kulturpersonligheder som forfatterne Alaa Al Aswany og Annie Ernaux.

Der var to begrundelser for forslaget. Den ene er, at Rimbaud og Verlaine er to af de vigtigste fransksprogede poeter. Den anden, at det ville være et symbol på diversitet.

De to digtere dannede i en periode par, og de måtte, som det hed i appellen, »udholde massiv homofobi på deres tid«.

»At anbringe disse to poeter og elskende i Panthéon ville have en betydning, som ikke kun er litterær og historisk vigtig, men også dybt relevant i nutiden,« udtalte kulturminister Roselyne Bachelot til magasinet Le Point.

Nu har præsident Macron så besluttet, at der ikke bliver noget ud af forslaget, skriver franske og britiske medier.

Begrundelsen er, at Arthur Rimbauds slægtninge ikke ønsker, at digterens jordiske rester flyttes fra kirkegården i hans fødeby, Charleville-Mézières i det nordøstlige Frankrig, hvor han blev begravet i 1891.

»Jeg ønsker ikke at gå imod ønskerne fra familien til den afdøde. Arthur Rimbauds jordiske rester vil ikke blive flyttet,« skriver Emmanuel Macron til familiens advokat ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Også modstand mod forslag

Paul Verlaine og Arthur Rimbaud var som nævnt ikke kun kolleger, men havde også et kærlighedsforhold, som betød, at den ene forlod kone og barn.

Dengang var homofobi udbredt, og selvom homoseksualitet ikke i sig selv var ulovligt i Frankrig, var det mildest talt ikke nogen let sag at elske en af sit eget køn. De to er blevet sammenlignet med den samtidige irske forfatter Oscar Wilde (1854-1900), der også var homoseksuel og endte i fængsel på grund af et seksuelt forhold til en mand.

En efterkommer af Rimbaud har været imod forslaget om at begrave de to digtere sammen ud fra den begrundelse, at deres forhold kun varede en kort del af deres liv og endte tragisk.

Også organisationen Les Amis de Rimbaud, Rimbauds Venner, har samlet underskrifter mod forslaget og opfordret Emmanuel Macron til at sige nej og ikke falde i »den politiske korrektheds fælde«.