Positivt spin på rygeforbud

Spillestedet Train i Århus har været vant til mange rygere i huset og har derfor valgt at vende rygestoppet til en positiv kampagne.

På spillestedet Train i Århus, hvor der har være privatarrangementer siden onsdagens forbud trådte i kraft, har de haft rig erfaring med rygere.

- Det er gået relativt uproblematisk. Vi har ikke haft nogen, der er blevet sure over ikke at måtte ryge. Tidligere har vi mærket en tendens til, at det er blevet socialt uacceptabelt at ryge, så det har egentlig ikke budt på de store ændringer, da forbuddet kom, siger Kim Skettrup, Udviklingschef på Train.

Hos Train er der ikke tale om et forbud, men en "for your health"-kampagne. Altså et fokus på sundheden snarere end skaden ved at ryge. Så folk i stedet fokuserer på fordelene.

- Vi har nogle folk, der går rundt med støvhætter, lommelygter og askebægre. Smokebusteres kalder vi dem. De kan opdage rygere, men også tilbyde et askebæger om nødvendigt. Vi prøver dermed at håndtere rygeforbuddet med et smil på læben, siger Kim Skettrup, udviklingschef på Train.

Derfor kontaktede Train Århus Kommune og Nicorette for at få lov til en lidt anderledes kampagne.

Man kan stadig købe cigaretter i baren på Train, men nu også forskellige afvænningsprodukter som for eksempel Nicorettes inhalator.

For Kim Skettrup at se er den vigtigste facet, at folk har en modvillighed mod røg indenfor. Sådan er det blevet.

- Over tid er en indstilling til rygning ændret. Jeg synes, der har været meget fokus på det her rygerindgreb, men det handler om at fokusere på det her med lov om røgfri miljøer. For det har været socialt uacceptabelt at ryge i længere tid, siger Kim Skettrup.