Populært videospil lukker og slukker i Kina, efter at myndigheder har begrænset børns spilletid

Spillet kan spilles på flere spillekonsoller og på computer, men dets tegneserieagtige vold blev måske for meget for de kinesiske myndigheder, som for nylig har indført strenge regler for hele spilbranchen.

Tidligere har der også været kritik af gamblingelementer i Fortnite, som nogle mener lærer børn at spille om penge, mens andre mener, at børn kan blive afhængige af spil som Fortnite. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hitspillet Fortnite, som mange børn og forældre nok vil kende eller frygte, er lukket ned i Kina. Det skriver finansmediet Bloomberg.

Mens det i Danmark mest er op til forældrene at bestemme, hvilke spil deres børn spiller, og hvor længe de spiller ad gangen, er de kinesiske myndigheder kommet forældrene i forkøbet. I august blev det nemlig besluttet, at børn under 18 år kun må spille computerspil i weekenden og kun tre timer ad gangen, skriver CNN.

Fortnite er et skyde-, bygge og overlevelsesspil med over 350 millioner spillere verden over.

Firmaet bag Fortnite, Epic Games, havde ellers i tre år arbejdet på at udsende spillet i Kina, men trækker nu stikket, efter de ikke har fået lov af myndighederne til at tjene penge på spillet.

Det begyndte ellers godt i 2018, da Epic Games varmede op til at frigive spillet i Kina. Ti millioner kinesiske gamere tilmeldte sig for at få adgang, når spillet blev lanceret, men Fortnite blev aldrig rigtig udgivet i landet udover en såkaldt betaversion.

Ifølge nyhedsbureauet AFP blev der endeligt lukket for adgangen til betaversionen mandag.

59 milliarder kroner på to år

Reglerne, som de kinesiske myndigheder har indført, omfatter grundigt håndhævede aldersgrænser, grænser for hvor længe børn må spille, og at hvert enkelt spil skal godkendes af myndighederne, før det må blive udsendt, og før der må tjenes penge på det.

Fortnite er gratis at spille, men firmaet bag tjener penge ved at sælge virtuelt tøj og udstyr til spillerne. Det gav de kinesiske myndigheder dog ikke lov til, hvorfor Epic Games ikke har tjent en krone i Kina. Det har de til gengæld i resten af verden. Fra lanceringen i 2017 til og med december 2019 omsatte spillet for 59 milliarder kroner.

Epic Games havde ellers samarbejdet med det kinesiske firma Tencent, hvis hovedfigur Ma Huateng er medlem af Kinas kommunistparti og delegeret ved partikongresser. Tencent var også, ifølge Channel News Asia, et af hundredvis af spilfirmaer som i september indvilgede i at sørge for, at der ikke var »politisk skadeligt« indhold i deres spil.

Men selv Ma Huateng har, som Berlingske for nylig har beskrevet, været offer for de kinesiske myndigheders indgreb overfor techgiganterne, som partiet mener er blevet for magtfulde.

Epic Games er ifølge Channel News Asia blot endnu et i rækken af firmaer, der trækker sig ud af Kina. Microsoft har nemlig opgivet at få det forretningsorienterede sociale medie LinkedIn versioneret til Kina, og Google lukkede sin søgetjeneste i Kina i 2010 efter krav fra Beijing om censur af søgeresultaterne.

Den officielle aldersgrænse for at spille Fortnite er 12 år. Herunder kan du se, hvordan spillet ser ud.