Populær kultleder påstod i tre årtier, at han var Jesus, der var genopstået – nu er han anholdt

I »Solens By« på et bjerg i Sibirien bor tusinder af følgere af en religiøs kult, ledet af en gammel færdselsbetjent, der påstår at »Gud taler gennem ham«. Nu er kultlederen anholdt under en hemmelig aktion, og risikerer 12 års fængsel.

Sergei Torop mødes med sine tilhængere i en landsby 18. august 2009. For tusinder af hans følgere er »Vissarion« Jesus, som er genopstået. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexander Nemenov/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For knap 30 år siden mistede Sergei Torop sit job som færdselsbetjent og blev ifølge ham selv »vækket«, da Sovjetunionen kollapsede. Han påstod, at han var Guds søn, Jesus, som var genopstået, og døbte sig selv for »Vissarion«. I flere år ledte han en kult med flere tusinder følgere, der tilbad ham som deres frelser i Krasnoyarsk regionen i Sibirien.

»Jeg er ikke Gud. Og det er en fejl at se Jesus som Gud. Men alt hvad Gud vil sige, det siger han gennem mig,« lød det fra Vissarion til det britiske medie The Guardian i 2002.

Men tre årtier senere er det slut for »Vissarion«, som tirsdag blev anholdt af russiske myndigheder, der med helikoptere og bevæbnede betjente stormede flere grupper ledt af Sergei Torop, og arresterede ham og to af hans assistenter.

Det russiske justitsministerium kunne i år 2000 berette, at kulten havde samlet 10.000 følgere globalt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ilya Naymushin/Reuters/Rotzau Scanpix.

Den nu 59-årige kultleder stiftede »Church of the Last Testament« i 1991. Knap fire år senere skabte de en bosættelse, kendt som »City of the Sun« – Solens by – i Kuraga regionen i Sibirien, men flere hundrede af kultmedlemmerne boede også i andre regioner. Det russiske justitsministerium kunne i 2000 berette, at kulten havde samlet 10.000 følgere globalt.

Hans følgere må blandt andet ikke ryge, drikke eller udveksle penge mellem hinanden. Herudover må de ikke spise kød, sukker, hvedeprodukter eller gærbrød. De må heller ikke drikke kaffe eller te, ifølge BBC Russian.

Tilhængerne skal gå i bestemt tøj og tæller først år fra 1961 – det år »Vissarion« (Sergei Torop, red.) blev født. De fejrer ikke jul i slutningen af december, men derimod 14. januar på kultlederens fødselsdag.

Sergei Torop står nu anklaget for afpresning af penge og for at volde sine følgere fysisk og psykisk skade. De tre anholdte anklages for at »oprette en religiøs gruppe hvis aktiviteter indebærer vold mod individer« og for at »påføre alvorlig skade på to eller flere personer«, lyder det fra en talsperson for Ruslands Undersøgelseskomité.

Det er uvist, hvad der nu skal ske med hans tilhængere, og hvorvidt anholdelsen vil få konsekvenser for dem.

Kultlederne kan risikere at få op til 12 års fængsel.