Politisk debat: Københavns Kommune skal ikke holde hånden under Royal Run

Politikere fra SF, Alternativet og Radikale Venstre vil ikke stemme for, at Københavns Kommune skal være økonomisk garant for »Royal Run«. Det er ikke en kommunal opgave at holde hånden under kongehuset, lyder argumentet.

Royal Run afholdes 10. juni, og her vil kronprins Frederik løbe i Aarhus og København, mens kronprinsesse Mary løber i Aalborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Når kronprins Frederik 10. juni atter løber gennem Københavns gader sammen med tusindvis af københavnerne, bliver det uden kommunale støttekroner – i hvert fald hvis det står til Alternativet, SF og de Radikale, der afviser at stemme for økonomisk støtte.

Der er allerede over 25.000 deltagere, der har sikret sig et startnummer til gentagelsen af »Royal Run«, der sidste år blev afholdt i forbindelse med Kronprinsens 50 års fødselsdag. De tre partier mener ikke, at Københavns Kommune fortsat skal støtte arrangementet.

På Kongehusets officielle side udtaler kronprins Frederik, at han ser frem til at løbe med danskerne 2. pinsedag:

»Jeg ser frem til, sammen med resten af Danmark, at tilbringe en dag i motionens tegn. Det er mit håb, at mange igen får lyst til at udfordre sig selv og røre sig i nogle smukke rammer rundt omkring i landet. Sidste år var en fantastisk dag. Det vil glæde mig at se rigtig mange gengangere i år – men også nye, der har fået blod på tanden«

R: Kommunen skal ikke promovere Kongehuset

I forbindelse med gentagelsen af Royal Run har Kultur- og Fritidsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune bedt Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget om en underskudsgaranti på 850.000 kroner. Pengene skal udmøntes fra den såkaldte Megaeventpulje, der i 2018 fik næsten 60 millioner kroner, som over de kommende fire år skal bruges på at tiltrække store begivenheder til hovedstaden.

Indstillingen fra Kultur-og Fritidsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen består af to spørgsmål.

Det første, som nu er godkendt, omhandler, hvorvidt det kan godkendes, at Royal Run tilkendes en underskudsgaranti på 850.000 kroner. Det andet spørgsmål, som behandles tirsdag, handler om, hvorvidt de 850.000 kroner kan udmøntes fra Megaeventpuljen, såfremt arrangementet lever op til betingelserne.

Der har dog været politisk uenighed om at godkende den første del af indstillingen. SF har stemt imod, mens Alternativet og Radikale Venstre har undladt at stemme. Christopher Røhl Andersen (R) fra Fritids- og Kulturudvalget har fået tilføjet følgende udtalelse til beslutningen:

»Det er vigtigt med engagerende og folkelige sportsbegivenheder, der aktiverer borgere, der normalt ikke aktiveres, men Radikale Venstre mener ikke, at Københavns Kommune skal være garant for Royal Run som en promovering af Kongehuset«.

SF stemmer imod: Det handler om prioritering

Det radikale medlem af Borgerrepræsentationen siger til Berlingske, at Kongehuset må bruge deres egne midler på løbet.

»Min opgave er at forvalte Københavns Kommunes penge bedst muligt, og det mener jeg ikke, at man gør, hvis man støtter et kongeligt initiativ som det her. Kongehuset har deres penge til det, hvis man vil lave sådan et arrangement. Jeg mener ikke, at det er Københavns Kommunes opgave at holde hånden under monarkiet,« siger Christopher Røhl Andersen.

Christopher Røhl Andersen har undladt at stemme. Det samme gælder Københavns Fritids- og Kulturborgmester Franciska Rosenkilde og Kim Hjerrild, der begge er fra Alternativet.

Maria Frej fra Socialistisk Folkeparti, der også er medlem af udvalget, har stemt direkte imod forslaget.

»For SF handler det om en prioritering af de penge, som Københavns Kommune har til rådighed. Der er i forvejen mange lignende arrangementer i København, og vi er ikke sikre på, at der er et behov for et arrangement som Royal Run. I hvert fald ikke, hvis kommunen skal undersøtte det,« siger Maria Frej fra SF.

Jonas Bjørn Jensen, Socialdemokratiet

»For mig handler det her ikke om Kongehuset. Det handler om københavnerne.«


Udtryk for hykleri

Tirsdag bliver sagen atter drøftet i Økonomiudvalget. Her skal man beslutte, hvorvidt indstillingens andet spørgsmål kan godkendes.

Udvalgsmedlem Jonas Bjørn Jensen fra Socialdemokratiet har ikke meget tilovers for den radikale modstand.

»Jeg synes, det er hyklerisk. Hvis Christopher Røhl Andersen og de radikale var så meget imod, så burde han have stemt imod. Royal Run er en kæmpe begivenhed for københavnerne og ved at tilbyde en underskudsgaranti, kan arrangørerne holde priserne på et niveau, så flere københavnere får mulighed for at deltage. Det synes jeg er vigtigt,« siger Jonas Bjørn Jensen.

Han påpeger, at pointen med Megaeventpuljen netop var, at Københavns Kommune skulle kunne give penge til store events, som beriger byen. Det mener han, at Royal Run gør, og han forventer, at Økonomiforvaltningen også stemmer forslaget igennem.

»Jeg glæder mig til at se, gaderne være fyldt med glade københavnere. For mig handler det her ikke om Kongehuset. Det handler om københavnerne,« siger Jonas Bjørn Jensen.