Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den amerikanske kunstner Jean-Michel Basquiat (1960-1988) har de senere år været en af de nye store stjerner på den internationale kunsthimmel.
Hans værker er stærkt efterspurgte, og det hidtil dyreste værk af kunstneren, der døde af en overdosis heroin, 27 år gammel, blev i 2017 solgt hos auktionshuset Sotheby's for 110,5 millioner dollar.
Fredag beslaglagde det amerikanske forbundspoliti, FBI, på grund af mistanke om plagiat samtlige billeder, i alt 25 værker, på udstillingen »Heroes and Monsters: Jean-Michel Basquiat« på Orlando Museum of Art i Florida.
Efterforskerne skal nu i gang med at granske værkernes ægthed og deres usædvanlige ejerforhold.
Ifølge de nuværende ejere blev de 25 værker, der nu er beslaglagt, fundet i et lagerrum i Los Angeles i 2012, men der er tilsyneladende en række uafklarede forhold omkring de tidligere ejere.
Tre tidligere ejere, som købte flere af de billeder, der blev fundet i lagerrummet, er dømt for kriminalitet, og et af billederne er mistænkt for at være et plagiat.
Pap og svindel
Det var The New York Times, der i en artikel for nylig tvivl såede tvivl om det pågældende billede.
De 25 værker, der blev fundet i 2012, er malet på pap, og på bagsiden af et af papstykkerne kan man læse en kort maskinskrevet tekst fra den amerikanske fragtvirksomhed FedEx.
En ekspert, som The New York Times kontaktede, fortalte, at fragtfirmaet først i 1994 begyndte at benytte sig af netop den skrifttype. Det vil sige flere år efter Basquiats død i 1988.
Afsløringen skabte usikkerhed om de 25 værker, og lørdag skred FBI altså til handling og fjernede dem fra kunstmuseet.
De 25 værker skulle ifølge deres nuværende ejere været malet i 1982 og solgt til en nu afdød filmmanuskriptforfatter for 5.000 dollar. Vedkommende havde ifølge de nuværende ejerne opmagasineret værkerne og senere glemt alt om dem, skriver flere medier, blandt andet Der Spiegel.
Men ifølge The New York Times skulle manuskriptforfatteren i 2014 over for FBI have erklæret, at han aldrig havde købt værker af Basquiat, og at der derfor aldrig havde befundet sig værker af kunstneren i hans lagercontainer.
Udstillingen på museet i Orlando skulle have varet til 30. juni og derefter have været sendt videre til en udstilling i Italien.
Museet måtte lukke
Fredag var ikke som nævnt en dag som alle andre på Orlando Museum of Art.
Ifølge ansatte på museet ankom mere end et dusin betjente fra FBI til museet om morgenen, skriver The New York Times. De kom ind gennem hovedindgangen og præsenterede en retskendelse, hvorefter de gik i gang med at fjerne værker og bære dem ud i deres vogne. Museet blev under aktionen lukket for offentligheden for at holde nysgerrige borte.
Politiets retskendelse til at fjerne billederne er blandt andet begrundet med den omtalte mistanke om falske oplysninger om billedernes tidligere ejerforhold, også kaldet proveniens.
Både ejerne af billederne og Orlando-museets topchef, Aaron De Groft, har fastholdt, at billederne er ægte.
Jean-Michel Basquiat, der startede som graffitikunstner, er en fremtrædende repræsentant for 1980ernes neoekspressionisme. I 1982 var han den dengang hidtil yngste kunstner på Documenta-udstillingen i den tyske by Kassel.
I en periode arbejdede Basquiat tæt sammen med Andy Warhol, og hans billeder har været vist på en række af verdens førende kunstmuseer.