Politicoach: »Det handler om mere end at tabe fem kilo«

Personlig træner og lifecoach Anna Virenhem har været primus motor på Rigspolitiets »Det hele menneske«. 32 forskellige mennesker har hun skullet forholde sig til. En stor mundfuld, men »uanset alder, køn og faggruppe er vi overraskende ens,« lyder konklusionen fra coachen.

Coach og personlig træner, Anna Virenheim, giver de sidste dessiner og opmuntringer. Om en uge er det slut med den fælles træning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er tydeligt, at den 32-årige personlige træner og coach, Anna Virenhem, er vellidt blandt de 32 deltagere i Rigspolitiets sundhedsprojekt »Det hele menneske«. Hendes navn lyder igen og igen, når man spørger til projektet, og hendes lyse svenske stemme dirigerer og opmuntrer, når feltbanen på Svanemøllen Kaserne på Østerbro skal forceres en sidste gang.

I otte måneder har den personlige træner været det faste holdepunkt for deltagerne. Det er hende, de har jublet med, når vægten falder og humøret stiger, og det er hende, de er gået til, når det hele har set sort ud, og hverken humør eller vægt vil, som de vil.

Anna Virenhem har fra start insisteret på, at det er det hele menneske, der er i centrum. For krop og sind hænger i hendes verden sammen. Derfor indledte hun også projektet med en times personlig samtale, bad dem udfylde et detaljeret spørgeskema og så ellers være ærlige om deres motivation for at være med.

»Deltagerne er mødt op med hver sine motiver for at være med. Derfor startede jeg også med en times personlig samtale for dels at afdække dem, dels at signalere over for deltagerne, at det ikke kun handler om at tabe sig fem kilo, fordi det står i et dameblad, men fordi det giver dem en god følelse indeni, et større selvværd og lysere sind. Det er de bagvedliggende årsager til et godt helbred, og hvad det giver én, der er det interessante.« fortæller Anna Virenhem.

Den slags kræver imidlertid tillid, og Anna Virenhem har oplevet, at efterhånden som projektet er skredet fremad, er deltagerne kommet mere på banen og her åbnet op over for hende – og over for sig selv. Det handler om at nå ind til den virkelige drivkraft for at holde sig i form og leve sundt:

»Hvorfor er det egentlig, vi knokler med at holde os sunde? Hvad er det, det giver? Det er ikke min opgave at give deltagerne svar på disse spørgsmål, men ved at stille de rigtige spørgsmål til dem, kan de forhåbentlig selv finde svarene. Selv om det er vidt forskellige mennesker, med vidt forskellige jobs, der deltager, er der nogle basale træk, der går igen.«

Anna Virenhem har haft sin sag for med 32 deltagere. Nogle har kun brugt hende til det rent træningsmæssige, andre har åbnet for de personlige sluser. Begge dele har været helt i orden, pointerer coachen, for i hendes univers hænger fysik og sind sammen:

»Jeg er af den overbevisning, at man selv kan bestemme, hvordan man vil have det. Det kræver en beslutning at være glad og tilfreds. Omvendt skal forudsætningerne være i orden, og det er her, kroppen kommer ind i billedet.«

Projektet »Det hele menneske« er snart slut, dermed stopper Anna Virenhem også som deltagernes faste og trygge støttepædagog. Men den personlige træner er fortrøstningsfuld på deltagernes vegne: »Deltagerne har for manges vedkommende meget skiftende arbejdstider og lever et hårdt liv. Men politifolk har også kampen i sig. Jeg kan se i deres øjne, når vi er på træningsbanen, at nu er det alvor. De vil vinde og nå målet.«