Plus size-model er træt af folk, der siger, hun ser sund ud: »Jeg har anoreksi«

Tess Holliday er en såkaldt plus size-model og var den første model i størrelse 50, der var tilknyttet et mainstream-modelbureau. Nu står hun frem med sin spiseforstyrrelse.

»Lad være med at kommentere på min vægt eller på din opfattelse af min sundhed. Hold det for dig selv, tak,« skriver Tess Holiday på Instagram. Billedet er fra januar 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valerie Macon/AFP/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den amerikanske plus size-model Tess Holiday afslørede for nylig på Twitter, at hun har anoreksi, og at hun er i behandling for sygdommen. Det skriver The Guardian.

Og nu får modellen ros fra to foreninger, der bekæmper spiseforstyrrelser, for at gøre opmærksom på, at ikke kun meget undervægtige mennesker kan have anoreksi. I tweetet skrev Tess Holiday:

»Jeg har anoreksi, men jeg er i bedring. Jeg er resultatet af en kultur, der fejrer tyndhed, og som sætter lighedstegn mellem tyndhed og menneskelig værdi. Men nu kan jeg skrive min egen historie. Endelig kan jeg tage vare på den krop, som jeg har straffet hele mit liv, og endelig er jeg fri.«

Tess Holiday har blandt andet optrådt i Vogue, og derudover har hun 2,1 millioner følgere på Instagram.

Da hun i 2015 blev hyret af modelbureauet Milk Model Management, var hun den første model i størrelse 50, der var tilknyttet et mainstream modelbureau, skrev magasinet Racked.

Foto fra 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valerie Macon/AFP/Ritzau Scanpix (arkiv).

Tom Quinn, direktør i spiseforstyrrelsesvelgørenhedsorganisationen Beat, mener, at Tess Hollidays udmelding hjælper med at aftabuisere emnet.

»Spiseforstyrrelser bliver værre, når de holdes hemmelige. Jo flere indflydelsesrige mennesker, der står frem på denne måde, desto bedre er det. Det kan give andre selvsikkerheden til at søge hjælp og kan derudover understrege, at spiseforstyrrelser kan ramme hvem som helst,« siger Tom Quinn til The Guardian.

Chelsea Kronengold, der er kommunikationsdirektør i nonprofitorganisationen The National Eating Disorders Association, siger, at folk med højere vægt typisk bliver under- eller fejldiagnosticeret på grund af forkerte antagelser om, hvem der kan have spiseforstyrrelser.

Måske ikke anoreksi?

Udmeldingen fra Tess Holliday kom efter, hun på det seneste har fået mange velmenende kommentarer om, at hun så »sund ud« for tiden, skriver modellen i et Instagram-opslag.

»Lad være med at kommentere på min vægt eller på din opfattelse af min sundhed. Hold det for dig selv, tak! Ja, jeg har tabt mig. Jeg er i bedring fra en spiseforstyrrelse og spiser normalt for første gang i mit liv,« skriver Holliday i opslaget, der kan læses nedenfor.

Line Ranzau Hansen, der er afsnitsledende overlæge på sengeafsnittet for spiseforstyrrelser på Skejby Sygehus, siger dog, at Tess Holiday formentlig ikke opfylder de vedtagne kriterier for anoreksi, der kræver hospitalsbehandling, de såkaldte ICD-10-kriterier.

»Lige anoreksi opfylder hun nok ikke de definitoriske kriterier for ifølge ICD 10, men jeg kan ikke vide, om hun opfylder kriterierne for en anden spiseforstyrrelse. De diagnostiske kriterier for anoreksi indeholder også BMI-tal, og det gør de måske, fordi vi skal tage hensyn til og finde dem, der har allermest behov for hjælp i den hospitalsbaserede psykiatri,« siger hun.

Men derfor kan modellen sagtens opleve symptomer på spiseforstyrrelse uden at opfylde alle de diagnostiske kriterier, siger Line Ranzau Hansen.

Det betyder ikke, at hun ikke har brug for hjælp, men det vil formentlig være i et andet regi end i den hospitalsbaserede psykiatri, hvor jeg arbejder. Og det betyder selvfølgelig heller ikke, at hun ikke er generet af sine symptomer,« siger overlægen.