Pilou Asbæk: Derfor har min kone lavet regler

Pilou Asbæk med sin kone Anna Bro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere blokke i New York var spærret af. Pressen stod på nakken af hinanden på den flere hundrede meter lange røde løber. Tusindvis af fans skreg sig hæse.

»Og så kommer der to skaldede danskere, Nikolaj (Coster-Waldau, red.) og mig. Midt i New York, som er lukket ned for premieren på en tv-serie! Det var så intenst,« siger Pilou Asbæk.

Han ryster på hovedet. Ruller med øjnene, når han skal beskrive det seneste års vildeste oplevelse. Premieren på sidste sæson af ‘Game of Thrones’ i New Yorks ikoniske Radio City Hall.

»Jeg ville gerne have delt den med Anna. Men det interesserer hende ikke,« siger Pilou Asbæk, som i stedet måtte dele den med sin bror og sit management.

Men der er ingen bitterhed i stemmen. Tværtimod er den danske stjerne sin kone, dramatikeren Anna Bro, dybt taknemmelig.

»At det ikke interesserer hende er en konstant påmindelse om, at det liv, jeg også lever, er lidt af en illusion. Og det er sindssygt sundt for mig,« indrømmer Pilou Asbæk og fortsætter:

»Hun er så meget min søjle. Hver eneste gang jeg flakker - ligesom et lys i vinden - så skærmer hun mig. Jeg er fandeme heldig. Hold kæft, hvor er jeg heldig,« siger han. Rørt og bevæget over den dybe kærlighed, han har til sin kone.

Pilou Asbæk indrømmer gerne, at han nok er lidt af en mundfuld at være gift med. Ikke alene er hans indre drengerøv rimelig intakt. Han er også sindssygt ambitiøs omkring sit arbejde.

Pilou Asbæk og Scarlett Johansson, som han spillede overfor i 'Ghost in the shell'. I dag kalder han hende en god ven. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK KOVARIK.

»Jeg vil vise hele verden, hvor god en skuespiller jeg er,« siger han blandt andet om sit drive i biografien ‘Alting sker på en gang’.

I løbet af det sidste år har han, foruden intenst pressearbejde på ‘Game of Thrones’, filmet med Scarlett Johansson og Jackie Chan, været til utallige castings plus det løse. Som Madonnas Oscar-fest, for nu at nævne en enkelt ting.

»Det er jo forfærdeligt, men jeg elsker mit arbejde,« siger han med barnlig begejstring og slår samtidig undskyldende ud med armene.

For Pilou Asbæk ved godt, at jo højere han elsker sit arbejde, jo mere går det ud over samværet med familien, som udover Anna tæller datteren Agnes på seks.

Pilou Asbæk med sin kone Anna Bro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft.

Han lyder næsten stolt, når han fortæller om de regler, som hans kone for nogle år siden præsenterede ham for.

»Hun sagde ligeud, at ‘for at jeg kan fungere, bliver vi nødt til at have nogle regler, som jeg opstiller, men du efterlever’,« genfortæller han.

»'Fair nok', sagde jeg, ‘men så har jeg brug for, at du gør det samme, når du har været væk, for ellers føler jeg, at det er lidt for konkret møntet på mig’.«

Det griner han af. For han ved godt, at reglerne selvfølgelig var møntet på ham. At de udsprang af, han enten kom hjem med for meget eller for lidt energi. Og dermed hverken var dén mand eller far, som de havde brug for.

»Vi har gradvist løsnet lidt op. Men to af dem efterlever jeg stadig,« siger han og nævner gaver til familien som den ene.

Men det er den anden, der er den vigtigste.

»Heldigvis er både Anna og Agnes aldeles uinteresserede i mit arbejde. Men jeg har fyldt meget, når jeg kom hjem,« indrømmer han.

»Jeg har lært at navigere i det, så det ikke bliver ødelæggende for vores ægteskab og for Agnes’ opdragelse. For én ting er, at hun skal have et afsavn til sin far, men tingene behøver ikke gå fra 0-100, når hun så er sammen med ham.«

»Derfor er det vigtigt, at jeg glider ind i den hverdag, der er blevet bygget op, mens jeg var væk,« forklarer Pilou Asbæk, som lige nu er inde i en hverdag, han elsker lige så højt, som sit arbejde i den store verden.

»Jeg er hjemme i Danmark, tager på arbejde og laver tv-serie med min partner-in-crime, Tobias Lindholm,« starter han. Og smiler. Lykkeligt.

»Men inden det står jeg op med min kone og min datter, er sammen med dem, jeg elsker allermest i verden. Smører madpakke og får lov til at følge min datter i skole. Vi er en treenighed. Vi hører bare sammen.«

'Alting sker på en gang: Et år med Pilou Asbæk' udkommer mandag på Gyldendals Forlag