Piger bag pulten

Pigerne har overtaget pladespillerne på byens klubber og det er snart mere normalt at se en kvinde end en mand, når der skal fyres op for festen som DJ.

Le Gammeltoft aka Le Mans er en af de mange kvindelige DJs, der har overtaget styringen i det københavnske natteliv. Le Mans spiller i aften i Klub Clap Clap i Dalle Valle. Fold sammen
Læs mere

Han har en grøn kasket ovenpå sin skarptskårne frisure. Fødderne er plantet i et par nye sneakers, han smiler – og midt i mellem top og bund på den lille mand, er hans hænder i gang med at betjene en pladespiller. Hvis han kunne, ville han sikkert bevæge sig i takt til musikken, men som Playmobilmand tatoveret på indersiden af Le Gammeltofts højre overarm, må han nøjes med at være symbolet på hendes kærlighed til den musik, der altid har været der.

I dagslys får den frit spil i jobbet som ansat på et større dansk pladeselskab, men under DJ aliasset Le Mans, er den de seneste små to år også blevet plejet i det københavnske natteliv, hvor det ikke længere er noget særsyn, at der står en kvinde bag pulten. Antallet af kvindelige DJs på de københavnske klubber er henover de sidste 4-5 år steget i en sådan grad, at det er sværere at finde et arrangement uden en kvindelig DJ end et med.

»Piger er blevet bedre til at finde ud af, at vi har lov til det. Vi må gerne indtage det rum, som altid har været for de nørdede drenge, der har siddet med deres pladespillere og scratchet derhjemme, siden de var 9 år. Der er nogle kvinder, der har fundet ud af at turde, og at vi gerne må. Jeg tror mere, det handler om mod, end det handler om, at man har en fornemmelse for musikken eller er teknisk dygtig,« fortæller Le, der bliver bakket op af sin mandlige DJ-kollega og en af de mest erfarne i branchen, Kjeld Tolstrup:

»Der er virkelig nogle piger her der tør, og de stiller sig altså ikke op, fordi de ser godt ud. Det gør de også, men det er i sidste ende ikke nok til at nogen gider booke dem. De har en kærlighed til musikken og er dygtige«, siger han og fortsætter:

»Samtidig kommer de med en masse personlighed, er smilende, serviceminded og tør være midtpunkt. Hvor mange af drengene står og spiller for deres venner eller kan have en tendens til at gemme sig lidt, så spiller kvinderne for publikum, og de vil – igen i modsætning til drengene – hellere underholde end undervise. De bestræber sig på at være en del af festen, og jeg ved da godt, hvad jeg helst vil have, hvis jeg går i byen,« fortæller Kjeld Tolstrup og understreger, at der i forhold til udlandet er et ufatteligt højt niveau i København blandt de kvindelige DJs.

At bevidstheden om det høje niveau ikke altid er tilstede blandt publikum, ved Le, for ind i mellem mærker hun og hendes kønsfæller, at de har bevæget sig ind på et traditionelt mandligt domæne:

»Jeg stod og spillede på NASA med Nicolas, og vi spillede back-2-back (man skiftes til at sætte en plade på, red.), og der kommer så en fyr hen og henvender sig til Nicolas og siger: »Hold kæft, hvor spiller du godt i aften«. Jeg var slet ikke med i ligningen. Der er mange, der tror, at er du en pige, er du ikke DJ, og jeg føler 100 procent, at folk ser mig mere an. Står hun deroppe, fordi hun vil have opmærksomhed, eller kan hun spille? Så er det selvfølgelig fedt, hvis de bagefter kommer hen og siger: »det der var sgu fedt«, men er det en mandlig DJ, der spiller, går man fra starten bare ud fra, at det kan han godt.«

Hvad: Klub Clap Clap.

Hvornår: I aften på Dalle Valle, Fiolstræde 3-5, København K. fra kl. 17-02.