Pernille Højmark: »For mig er det ikke jul uden min jule-cd«

Hun spiller til flere arrangementer hen over julen med sit band, Sweethearts, men faktisk er Pernille Højmark ikke specielt pjattet med jul. Trods det er der alligevel plads til pakkeleg og hygge med familien i december.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvert år til jul
sidder vores egen jule-cd i pladespilleren. På en eller anden måde ligger det nok meget lige for, at et band gerne vil lave et julenummer, og så udviklede det sig derfra. Det er en af Sweethearts aller bedste cd’er, synes jeg.

Det største hit på den er Feliz Navidad eller Fik Lis Nok i Nat, som den hedder på dansk. Den er sjov, og den kan give julestemning lidt kant, kan man sige.

Det er også et af de lykkeligste pladeforløb, vi har haft. Det var helt vildt sjovt at lave den, for der er en masse tekster, vi selv har oversat på den. Den var anderledes at lave.

Den bedste julegave
jeg nogensinde har fået, kan jeg ikke huske. Jeg har fået mange gode gaver. Men det er også, fordi vi ikke giver så mange gaver i min familie. Til gengæld spiller vi altid pakkeleg med dyre gaver. Det er for at gøre det lidt festligt og i stedet for at skulle rende rundt og finde gaver til alle. Så køber man nogle gode gaver, to eller tre rigtig gode ting, som man selv gerne vil have, og så spiller man om det. Det er sjovt.

Jeg har det svært
med julen. Man siger, at julen er hjerternes fest, men det er noget sludder. Det er de velfungerende familiers fest, og hvis man ikke har det, så får man det lige op i ansigtet.

Da jeg var en lille pige, fortalte min mor mig om alle de mennesker, der ikke havde noget sted at holde juleaften, og så tænkte jeg, at jeg ville bygge et stort rundt hus til dem alle sammen, når jeg blev stor. Det er på en måde det, de gør på Christiania (Hjemløses Jul, red.), og det er jeg taknemmelig for. Så for mig er julen en tveægget ting. Men i år skal jeg holde jul med min søster og hendes mand og min skønne nevø og måske et par venner.

Det skal nok blive en hyggelig jul.

Jeg glemmer aldrig
et par ret kiksede juleaftener, som man kan man læse om i den bog, jeg lige har udgivet. Men der er ikke nogen, jeg kan fremhæve som specielt positive, synes jeg. Jo, jeg har haft en del juleaftener i Grenå med min eks-svigerfamilie...

Puha, hvad skal jeg dog sige, og hvem sårer man, når man siger hvad og hold nu kæft... Ej, så må det være julen i Grønland i 1968, den glemmer jeg aldrig. Min far var fuld, og gåsen var harsk, men det sneede meget.

Jeg kunne aldrig
finde på at sidde helt alene en juleaften. Det har jeg prøvet en jul, og det var ikke særlig sjovt. Hvis man er ensom, så sætter julen virkelig ens situation i relief. Men jeg vil meget gerne ud at rejse. Der er bare det problem, at vi har altid et arrangement med Sweethearts 2. juledag, og det gør, at jeg ikke kan rejse. Ellers ville jeg meget gerne ud, når det blev jul.«