Partier vil forbyde reklamer for kosmetiske operationer over for unge

Norske myndigheder kræver, at den danske influencer Fie Laursen fjerner reklamer for kosmetisk operation. Nu vil en stribe danske partier også stoppe den form for markedsføring.

Foto af influencer Fie Laursen. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Flere partier er parat til at forbyde reklamer for kosmetiske operationer over for børn og unge. Det sker, efter at de norske myndigheder har krævet, at den danske influencer Fie Laursen fjerner reklamer for kosmetisk »numseløft« fra sin Instagram.

Det skriver Politiken.

Mange af Fie Laursens mere end 300.000 følgere er under 18 år.

»Det er så uetisk, som noget kan være. At få børn og unge til at skamme sig over deres egen krop. Og der er altid en risiko ved at blive skåret i. Det her bør ikke være tilladt«, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, til Politiken.

Samme holdning har Konservative, Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten.

»Man bør ikke kunne reklamere for kosmetiske operationer over for børn og unge«, siger sundhedsordfører, Per Larsen (K) til avisen.

Forbrugerrådet Tænk mener ikke, at det er nok med et forbud mod reklamer til børn. Der bør indføres et totalforbud mod reklamer for kosmetiske operationer i Danmark, mener rådet.

»Det er selvfølgelig særligt problematisk, når det er en konkurrence, der henvender sig til børn og unge, men det gælder også reklamer for brystoperationer på busser, der henvender sig til voksne«, siger Maria Liljequist, seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk.

DF, Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten er åbne over for at drøfte sådan et totalforbud.

Styrelsen for Patientsikkerhed i gang med at undersøge, om Fie Laursens reklamer er en overtrædelse af lov om markedsføring af sundhedsydelser.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kalder Fie Laursens form for markedsføring »fuldkomment uacceptabelt og uetisk«.

»Hvis styrelsen for patientsikkerhed kommer frem til, at der er et hul i loven, vil jeg se på om den skal laves om«, siger han til Politiken.