Paris har store planer: Halvdelen af byernes by skal dækkes med grønne oaser

De parisiske gader skal rumme flere træer, og derfor har byens borgmester igangsat et projekt, som skal bringe naturen til byen.

Snart bliver området omkring Eiffeltårnet grønnere. Det sker i forbindelse med Anne Hidalgo, Paris borgmesters planer om at gøre byen grønnere ved at skabe fire byparker. Fold sammen
Læs mere

De fleste forbinder Paris med Eiffeltårnet, men snart vil man måske også huske Frankrigs hovedstad for naturen, som i en nær fremtid vil være overalt i bybilledet. Byens borgmester, Anne Hidalgo, agter nemlig at plante en masse træer rundt omkring i bybilledet, så små »byskove« vil blomstre op.

Projektet med at beplante byen er allerede igangsat, og det forventes, at de første træer plantes i løbet af 2020. Helt konkret er det fire områder, som forventes at være en smule grønnere om et lille halvandet års tid, nemlig områderne omkring Eiffeltårnet, Paris' rådhus Hôtel de Ville, Operaen og Gare de Lyon-banegården, og i 2030 vil det være 50 procent af byen.

Men indtil da drejer det sig først om områder omkring Eiffeltårnet, Paris Rådhus, Operaen og Gare de Lyon-banegården.

Håbet er, at træernes tilstedeværelse i bybilledet vil give de fleste af byens tusindvis af fodgængere en større lyst til at tilbringe tid i naturen, og når man kaster et blik på renderingerne af den amerikanske arkitekt Kathryn Gustafsons design, er det et yderst behageligt og frodigt syn, der møder øjet.

Men ud over at forskønne Paris, der i hele regionen huser lidt over 12 millioner mennesker, er byparkerne også et forsøg på at imødegå klimaforandringerne, som man allerede nu kan se de begyndende konsekvenser af.

»Vi er nødt til at handle nu, så vi også i fremtiden kan leve i Paris,« sagde Anne Hidalgo ifølge mediet Euronews.

50 procent skal dækkes med grønne oaser

Lige nu er der ikke særlig mange grønne områder i Paris, hvis man sammenligner med andre hovedstæder. Herhjemme i København ser man heller ikke decideret skov midt inde i byen, men der er masser af grønne parker med træer og søer, hvor københavnerne kan slænge sig, når solen skinner.

Målet er, at de nye byskove i Paris skal tjene på samme måde, og at det bliver små oaser, hvor byens beboere får lyst til at slå sig ned og komme sig efter en lang dags arbejde.

Udover de fire store områder er det også planen, at mindre steder skal beplantes med skov. I alt er det nemlig målet, at 50 procent af Paris i 2030 skal være dækket med grønne arealer i form af parker og grønne hustage.

Byparker skal forbedre dyreliv

Udover at forbedre dagligdagen for Paris' mange beboere og de tusindvis af turister, som hver dag færdes i byens gader, er der også en lang række andre fordele ved de snart etablerede byparker i midten af Paris.

De skal nemlig også tjene som et forsøg på at bekæmpe klimaforandringerne, hvilket blandt andet vil komme til udtryk i form af lavere temperaturer inde i byen, mindre luftforurening, som stort set alle storbyer er udfordret af, og bedre forhold for dyrelivet i byen, så man i højere grad kan sikre, at biodiversiteten fortsat har gode forhold.