Panik-pakker

Der er to dage til 1. december, og den pakkekalender, som dine børn glæder sig til, har du midt i de øvrige juleforberedelser ikke skænket mange tanker. Vi giver dig tre sidste-øjebliks løsninger.

En pakkekalender skal i sagens natur starte 1. december.
I dag står der 29. november på kalenderen, og det giver dig helt nøjagtigt to dage til at komme op med 24 gaveidéer, købe, pakke ind og arrangere dem på en imponerende måde. To dage er ikke ret meget, og barnet fabler allerede løs om gaven, der skal åbnes hver morgen, og det er tydeligt, at ulands-kalenderen med sine 24 flade låger eller chokoladekalenderen fra Netto slet ikke er nok. Så hvad gør du?
Vi bringer tre brugbare løsninger, som selv om de er klaret i sidste øjeblik, nok skal vække lykke hos familiens mindste.

1. Du sætter projektet kalendergaver på listen i dag eller i morgen. Du skærer et par timer af arbejdsdagen og tager turen til en Tiger-butik, til BR, ToysRus eller en af de større supermarkedskæder. Tigerbutikken har en lang række varer specielt beregnet til pakkekalendergaver som f.eks. tusser eller puslespil, hvor priserne ligger mellem ti og 20 kroner per gave. I de øvrige butikker er der som regel opstillet store kasser eller dedikeret en række hylder til kalendergaver, så du ikke skal ud og investere i 24 dyre brætspil. Af samme grund behøver du ikke at opfinde den dybe tallerken ud i gavernes art, der burde være nok at vælge imellem til at nå op på 24 stk. i alt, og mangler der et par stykker, kan du i nødens stund ty til at supplere med en enkelt chokoladenissemand eller to.
Udover selve gaverne køber du også et par ruller gavepapir (gerne i forskellige farver og mønstre) og en rulle bånd. Om aftenen, når barnet er lagt i seng, pakker du samtlige gaver ind.
Det næste punkt er, hvordan gaverne skal præsenteres. Her kan du vælge enten at hænge en sok op (kan købes i de fleste legetøjsforretninger eller supermarkeder) og komme en gave i hver dag, hænge samtlige gaver op på en lang snor, som du med et par søm monterer på væggen, eller komme alle gaverne i en stor papkasse, som du stiller på gulvet (har du gavepapir i overskud, kan du eventuelt fore kassen med det – det virker ekstra festligt). Er du indehaver af et fint julebroderet vægstykke med 24 ringe i (af den slags, du selv fik af din mor, da du var barn og fik en pakkekalender) til at hænge gaverne i, binder du dem naturligvis op på denne. Mange butikker sælger også sådanne farvestrålende løsninger, så vil du gøre ekstra meget ud af det, kan du købe en af disse.
Fordelen ved denne løsning er, at du får det hele klaret på én gang og kan krydse pakkekalenderen af på din »to-do« liste for dette års jul. Hvis du hænger gaverne op eller kommer dem i en kasse, kan du samtidig være sikker på at opleve et par glædestrålende barneøjne ved synet af så mange gaver på én gang.

2. Du køber syv gaver, som du pakker ind. Derefter klikker du ind på en af de mange hjemmesider på internettet, der står for at klare pakkekalender-indkøbet for dig, eksempelvis www.pakkekalender.dk. Normalt skal man have ordnet bestillingen godt en uge tidligere for at være sikker på, at gaverne er nået frem til dig inden 1. december, så med en leveringstid på fem-seks dage må du selv klare de første gaver (syv er blot for at være sikker på, at du har nok i tilfælde af forsinkelser hos posten). På pakkekalender.dk kan du vælge mellem en byg-selv-kalender, hvor du selv angiver præcis hvilke gaver, dit barn skal have, eller du lader firmaet udvælge ved blot at angive barnets alder og om det er en dreng eller en pige. Gaverne er pakket ind og leveres på din adresse. Du kan ikke købe færre end 24 gaver, men du har så de ekstra gaver i reserve, hvis du skulle være lidt sent ude næste år også, eller som supplerende glæder under årets juletræ.
Fordelen ved denne løsning er, at du kun skal finde på, købe og indpakke syv gaver selv. Resten klarer du med et par hurtige klik med musen, inklusiv betalingen. Prisen er lidt højere, 499 kroner for en samlet kalender, plus porto på 51 kroner, til gengæld er det hele klaret for dig. Med denne model er du nødt til at komme gaverne i en sok, da du jo ikke har alle 24 klar fra 1. december og en snor med kun syv gaver ser lidt tom ud.

3. Du spreder gaveræset ud og køber gaverne drypvis i løbet af december. Tre i denne uge, så du har nok til at klare weekendens »efterspørgsel«, et par stykker på mandag, onsdag o.s.v.
Vælger du at komme gaven i en sok, kan der alligevel kun være én gave i ad gangen, så dit barn opdager ikke, at du panisk har købt de første gaver i 11. time og slet ikke har samtlige 24 pakker klar fra dag ét. Samtidig gør det den store og noget tidskrævende opgave med at købe og indpakke 24 gaver på én gang lidt mindre. Denne løsning betyder til gengæld, at du har kalendergaverne hængende over hovedet som et punkt på en formentligt allerede lang »jule to-do liste«, men hvis du ikke har tid eller lyst til at finde og indpakke 24 gaver, inden vi når 1. december, er det en brugbar mulighed. Du skal dog nok skrive ned, hvad du køber, så du i travlheden ikke kommer til at give eksempelvis to puslespil af samme slags – det er ikke sikkert, dit barn vil sætte pris på det.