Palæ Bar fylder 30 år

Ny fotobog fejrer københavnerværtshuset Palæ Bar, der fyldte 30 år i søndags og har plads til alle.

Interiør på Palæ Bar. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godt 400 mennesker stimlede sammen i Ny Adelgade i søndags for at fejre Palæ Bar, der med sin rødmalede facade og navn i guld ser ud, som om den har ligget der altid.

Palæ Bar har en imponerende samling emaljeskilte, original kunst af blandt andre Hans Henrik Lerfeldt på væggen, uspecificeret smørrebrød i baglokalet og lov til at ryge – og baren hører så absolut til de klassiske værtshuse i Københavns såkaldte minefelt.

Men Palæ Bar er altså kun 30 år og kun på sin anden ejer, Peter Fredholt, der købte den af grundlæggeren Jannick Christensen. I 1984 omdannede Christensen den hårdtslående knejpe, Selandia Bar, til et mere rummeligt sted, som siden har været samlingssted for forfattere, billedkunstnere, jazzmusikere og journalister – og sådan cirka alle andre derimellem.

Historien kan læses og ikke mindst ses i fotobogen »Palæ Bar«. Flere forskellige bidrager til tekstdelen, blandt andre københavnerhistorikeren Allan Mylius Thomsen, mens Eddie Michel Azoulay alene har gennemfotograferet baren.

»Jeg begyndte at komme her, da rygeforbudet trådte i kraft. Sammen med soul og jazz er Havanna-cigarer min store passion, og på Palæ Bar er der plads til alle, også rygere,« forklarer Eddie Michel Azoulay.

»Men jeg er Peters dårligste kunde, for jeg drikker vel højst fire Gulddamer i løbet af en aften og så måske to Gajol-shots, fordi jeg synes, de smager så godt – sådan er det jo med os ældre mennesker,« siger Eddie Michel Azoulay med et grin – han er 44.

Eddie Michel Azoulay har tidligere fotograferet Graceland, Motown-studierne og en stribe jazzkoryfæer fra Lonnie Smith til Tony Bennett. Han har også dokumenteret samtlige kinesiske grillbarer i Danmark og arbejder på at få udgivet det projekt som bog.

Eddie Michel Azoulay og Allan Mylius Thomsen: »Palæ Bar«, 176 s. Forlaget Løfbergs, 199 kr. Netop udkommet.