Påskemyten om boligmarkedet

Har du også hørt den med, at de fleste, der sælger eller køber et hus, benytter påskeferien til formålet? Det er en myte, for det er i de solrige sommermåneder, danskernes flyttelyst er størst. I 2017 har årets første måneder dog budt på usædvanligt mange handler.

Danskernes flyttelyst er størst i sommermånederne. Ikke i påsken. Foto: EDC Fold sammen
Læs mere

Det er en udbredt misforståelse, at der er flest bolighandler i påsken. Mens det spirende forår rigtig nok så småt sætter gang i handlerne, er det først i maj og især i juni, boligmarkedet for alvor gløder. Det viser opgørelser over antallet af tinglyste bolighandler måned for måned, som Boligsiden.dk har fremskaffet til Berlingske Boligen. I 2016 blev der i april, hvor påsken lå, solgt eller købt 6.863 boliger i Danmark, mens tallene for henholdsvis maj og juni samme år lyder på 7.041 og 7.466.

Tendensen er gennemgående over de sidste otte år, og Boligens udregning viser, at mellem 2009 og 2016 er i alt 44.854 bolighandler blevet gennemført i april, hvor påsken oftest ligger. Tallet for maj er 46.422, og juni bringer os op over 50.000 med i alt 50.767 gennemførte bolighandler mellem 2009 og 2016. I juli falder køb og salg igen langsomt, og de mest stille måneder på boligmarkedet er vintermånederne, viser Boligsidens tal. Ikke mindst december skiller sig ud som den måned på året, hvor der finder færrest bolighandler sted.

Vejrer kickstarter vores drømme

En opgørelse foretaget af Boliga.dk i 2013 viser samme mønster. Her var juni og juli dog de travleste måneder.

Nyt er det altså ikke, at bolighandlerne ikke topper i påsken, men Birgit Daetz, som er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, bekræfter, at myten ikke desto mindre lever. Hun mener, det skyldes, at såvel boligfremvisningerne som flyttelysten øges nu, hvor det bliver lunere og smørblomster og forglemmigej titter frem i haver og krat. Der begynder danskerne at længes efter det udendørs liv med altan, have eller sommerhus, forklarer hun.

»Vinteren er generelt lavsæson på boligmarkedet, og vi ser hvert år, hvordan aktiviteten øges fra årsskiftet og ind i foråret, hvor der typisk er rigtig godt gang i fremvisningerne. Det er som regel også på det tidspunkt, hvor flyttelysten melder sig i ekstra høj grad, fordi udelivet begynder at kalde. Drømmen om altan, have eller sommerhus bliver pludselig mere mærkbar, så mit bud på, hvorfor myten stadig er i live, er, at der i foråret, hvor påsken ligger, ganske enkelt bare er et øget fokus på køb og salg af bolig.«

Sæson for påskekyllinger

Birgit Daetz vurderer, at da tanken om at skifte bolig ofte slår rod i løbet af foråret, er det ikke så sært, at selve handlen traditionelt finder sted nogle måneder senere.

»Det er ofte juni, der er den måned, hvor der bliver solgt allerflest boliger generelt. Årsagen er blandt andet, at sommerhussalget topper her. Hos mange slår tanken om køb for alvor rod i løbet af foråret, og da et boligkøb, hvad enten det er af sommerhus eller helårsbolig, er en stor beslutning, kan processen nemt tage flere måneder. Man skal afklare de finansielle muligheder, undersøge markedet og finde den helt rigtige bolig. Desuden er det sådan, at der historisk set også handles flest villaer i juni, så når to boligtyper topper i den samme periode, påvirker det naturligvis kurven for hele markedet.«

Ejendomsmægler Peter Leander, Nybolig i Hornbæk, kan godt genkende, at mange har den opfattelse, at påsken er den travleste tid på boligmarkedet. Ifølge Leander hænger det relativt stille boligmarked i påskedagene sammen med, at folk hellere vil fokusere på at nyde livet på årets første rigtige ferie.

»Påsken er den første officielle ferie på året, med flere sammenhængende fridage. Der vil mange hellere være sammen med familie og venner end at bekymre sig om at skifte bolig eller anskaffe sig sommerhus. Mange tager også ud at rejse i påsken. Der er selvfølgelig bolighandler i påskeugen; det er ikke en død periode, men det er heller ikke sådan, at vi render rundt med armene oppe hele tiden,« fortæller han.

Varmt boligmarked

I år er der dog på et tidligt tidspunkt sket et markant hop i antallet af boliger, der er udbudt til salg. Fra januar til marts i år er udbuddet steget med hele 60 procent, oplyser Boligsiden.dk.

Ejendomsmægler Charlotte Kjøller fra Estate i Rønne nikker genkendende til, at årets begyndelse har været usædvanligt travl på boligmarkedet.

»Jeg har aldrig haft så travlt i januar og februar som i år. Normalt er vintermånederne stille, og folk sidder måske og drømmer, men det er ikke så attraktivt at tage ud og kigge på en ny bolig, hvis det er koldt, regner og sner. I år har der været usædvanligt mange bolighandler i starten af året, også her på Bornholm. Det hænger sammen med, at renten er lav, og at der er godt gang i jobmarkedet,« forklarer hun.

Ivan Eltoft Nielsen, som er ejendomsmægler med speciale i liebhaverboliger, antyder, at 2017 kunne blive året, hvor påskemyten faktisk bliver sand:

»Alt tyder på, at det salgsmæssigt er den bedste påske i de seneste mange år,« siger han til Boligen.