Pårørende til mistænkt i Olof Palme-mordet anmelder Netflix for bagvaskelse

Netflix-serien »Den usandsynlige morder« handler om Stig Engström, der i serien begår mordet på den daværende svenske statsminister Olof Palme.

 
Trailer til »Den usandsynlige morder«. Krimiserie, fem afsnit a 43-52 minutter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fiktion inspireret af virkeligheden er i vælten for tiden.

Netflix blev for nylig sagsøgt af en tidligere verdensmester i skak, og Ole Bornedals nye film bliver ændret på grund af pres fra pårørende til en britisk pilot, der optræder i filmen.

På den anden side af Øresund har pårørende til den afdøde Stig Engström anmeldt Netflix for bagvaskelse til den svenske version af ombudsmanden, justitiekanslern. Det skriver SVT.

Stig Engström, der i mange år kun var kendt som Skandiamanden, begår i Netflix-serien »Den usandsynlige morder« mordet på Olof Palme. Men Engström blev aldrig dømt for mordet, som nogle mener, han begik.

Stig Engström fotograferet 7. april 1986 foran Skandias kontor, hvor han arbejdede. Stig Engström døde i 2000.    Fold sammen
Læs mere
Foto: Göran Ärnbäck/EXPRESSEN/TT.

Sveriges daværende statsminister, Olof Palme, blev skudt ned på gaden en februarnat i 1986. Mordet blev aldrig opklaret, men i 2020 holdt svensk politi en pressekonference, hvor efterforskeren Krister Petersson sagde, at den dengang 52-årige Stig Engström må have stået bag drabet på Olof Palme.

Skandiamanden

Stig Engström var i offentligheden i mange år kun kendt som Skandiamanden, fordi han arbejdede i forsikringsselskabet Skandia tæt på mordstedet. Oprindeligt blev han betragtet som vidne i sagen.

Netflix har i en skriftlig kommentar til SVT sagt, at »Den usandsynlige morder« ikke hævder at løse sagen, men at den er baseret på bogen af samme navn, skrevet af Thomas Petterson.

Anmeldelsen er blevet givet til justitiekanslern, der svarer nogenlunde til Folketingets Ombudsmand i Danmark. Klageren mener dog ikke, at Netflix' forklaring holder.

I serien spilles Stig Engström af Robert Gustafsson. _D1A0015.CR2 - The Unlikely Murderer Robert Gustafsson as Stig Engström in The Unlikely Murderer. Cr. Johan Paulin/Netflix © 2021 Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Paulin/Netflix © 202 Photo.

»Inden for skønlitteratur har fiktionsbetegnelsen aldrig hindret en dom for ærekrænkelse eller bagvaskelse af afdøde, og samme begrundelse bør anvendes på denne type virkelighedsinspireret fiktion,« skriver klageren ifølge SVT.

Dag Wetterberg, der er advokat, vurderer overfor SVT, at justitiekanslern ville have en god sag, fordi forbrydelsen, Stig Engström bliver udpeget til at have begået, er så alvorlig, og fordi det er svært at vurdere sandhedsværdien i udsagnet, da Engström ikke blev dømt.

I august 2020 besluttede chefanklager Anders Jakobsson fra Den Særlige Anklagemyndighed i Sverige ikke at indlede en forundersøgelse, efter at Palme-efterforskeren Krister Petersson på det føromtalte pressemøde havde udpeget Stig Engström som en mulig gerningsmand, skriver SVT. Der var ellers indløbet flere anmeldelser om bagvaskelse mod Krister Petersson.