På lørdag er det pladesamlernes juleaften

Pladesamlere over hele verden har en fest på lørdag, når et hav at sjældne og eksklusive udgivelser slippes fri på den såkaldte Record Store Day - også Danmark fester med.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På lørdag er det juleaften for alle pladesamlere. Record Store Day startede i USA i 2007 som en måde at støtte sin lokale pladebutik – i dag har dagen udviklet sig til en global begivenhed, der også omfatter 10 butikker i Danmark.

I ugerne op til Record Store Day kæmper butikkerne for at få fat i nogle af de mange specielle eller stærkt begrænsede udgivelser, der udkommer på dagen, og som for manges vedkommende rives væk med det samme – afhængigt af, hvor sjældne de er.

Et stort internationalt navn og og et stærkt begrænset oplag er en god kombination. Således er der ingen tvivl om, at David Bowie-singlen "The Stars (Are Out Tonight)", som er presset på hvid vinyl, forsvinder fra hylderne med lynets hast – hvis nogle af de kun 1.000 eksemplarer overhovedet finder vej til Danmark. Det ved man først på selve dagen.

"Et er, hvad vi bestiller, noget andet, hvad vi rent faktisk får – det ved man aldrig før helt op til," forklarer Poul Carstens fra Alis by Run for Cover i Århus – her byder man på kaffe og hjemmebag på lørdag klokken 10 og glæder sig især til hiphop-udgivelser med The Notorious B.I.G. og GZA fra Wu-Tang Clan.

Få hundrede meter derfra starter løjerne to timer før. Cafeen og pladebutikken Stardust åbner klokken 8 – det gjorde de også sidste år, og der var der allerede lang kø.

"Record Store Day er virkelig ved at blive stor i Danmark, både som kulturel begivenhed og som business. Sidste år var vores bedste dag nogensinde," siger medejer Juha Tamminen.

I 2012 var Poul Krebs toastmaster på Stardust. På lørdag er det sangerinden Anni Ringgaard, eller Annione, der leder folk gennem dagen på århusianske cafe, som blandt andet byder på minikoncerter med de danske kunstnere The Desoto Caucus, Jesper Colfach, Anna Bell og Mathilde Falch.

Nogle af de pladesamlere, der glæder sig mest her til lands, har organiseret sig i Facebook-gruppen Plader. Her er godt 100 danske vinylentusiaster samlet for dagligt at poste indlæg, hvor de diskuterer plader og udveksler erfaringer. Spørger man, hvad de hver især går efter på lørdag, tikker svarene hurtigt ind: Specielle singler med The Black Keys/The Stooges, begrænsede oplag af Sigur Ros og soundtracket til "Drive" enten som picture-disc eller i lyserød vinyl.

Facebook-gruppen blev startet af Henrik Rask, og han ser Record Store Day som en "belønning" til pladekøberne – dog med visse ulemper:

"Salget af vinylplader har ikke været højere siden 1997, og det betyder, at der er kommet rigtig mange købere. Artisterne og pladeselskaberne belønner med specielle udgivelser - i et meget begrænset oplag - som kun kan købes den ene dag. Det kedelige er, at mange pladeentusiaster ikke når at få fat i deres yndlingsartisters udgivelser. Det er der, hvor auktionssites som eBay bliver taget i brug. Desværre mange gange til tre-fire gange den oprindelige pris."

Et andet medlem af Plader undrer sig over, hvorfor den danske pladebranche ikke er mere synlig i billedet:

"Hvor er den danske pladebranche i det her? (…) Det kunne være sjovt at høre eksempelvis CV (Jørgensen, red.) lave Kashmir og Kashmir lave CV, eller få nogle ep'er med numre, der ikke har været ude før. Pladebranchen ligger også inde med en del materiale fra dansk musikhistorie, og her ville Record Store Day da være en god mulighed for at få det lidt ud. Måske er tiden inde!?" skriver Asger Laursen, der arbejdede i en af de hedengangne GUF-pladebutikker.

Helt usynlig er den danske pladebranche dog ikke på lørdag, selv om det virker, som om de danske særudgivelser mest kommer i spil på kunstnernes eget initiativ.

Hos Route 66 på Nørrebro giver Allan Olsen en lille portion af sin nye vinyl, som ellers kun sælges på hans turné – indehaver Mette Christensen ved allerede nu, at hun er nødt til at trække lod om, hvem af hendes kunder, der kan få lov til at købe et eksemplar. Det samme bliver sikkert tilfældet med de cirka 50 kopier, butikken får af den lille eksklusive titommer, som Kashmir har lavet i samarbejde med Hi-Fi Klubben. Sikkert er det dog, at man kan høre minikoncert med Nikolaj Nørlund og "noget særligt" med Spleen United, hvis man møder op i butikken på Fælledvej.

Hos Alis by Run For Cover i Århus bliver det danske islæt endnu mere hemmeligt. Her håber man på at få en lille sjat af freestyle-rapperen og MC Fight Night-vinderen Henrik Hass' debutalbum – det er finansieret via crowdfunding og udkommer i kun 100 eksemplarer.