Overraskelse: Sjælden buddhafigur blev vurderet til tre millioner kroner men solgt for 13,5 millioner

Bruun Rasmussen fik onsdag eftermiddag sit tredjehøjeste hammerslag nogensinde. En dansk ejet kinesisk buddhafigur blev solgt for 13,5 millioner kroner. Købedygtige kinesere presser priserne op.

Denne buddhafigur blev onsdag eftermiddag solgt for 13,5 millioner kroner hos Bruun Rasmussen i Bredgade i København. Den var vurderet til to-tre millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 43 centimeter høj og godt 17 kilo tung kinesisk buddhafigur blev dagens store overraskelse, da auktionsfirmaet Bruun Rasmussen i København onsdag eftermiddag havde asiatisk kunst under hammeren.

Figuren blev efter mere en ti minutters budkrig mellem mange budgivere solgt for 13,5 millioner kroner mod en vurdering på to-tre millioner kroner, og det er det tredje højeste hammerslag i Bruun Rasmussens historie.

Det højeste hammerslag faldt tidligere på året, da et kinesisk fad med dragemotiv fra 1400-tallet, fra Ming dynastiets tid, sensationelt blev solgt for 35,5 millioner kroner. Bruun Rasmussen havde vurderet fadet med en diameter på 40 centimeter til 200.000-300.000 kroner.

Køberen er kineser

Buddhafiguren, som blev købt af en kineser, er fra det 18. århundredes Qianlong-dynasti (1736-1795) og kommer er fra en privat dansk samling.

Ligesom det er sket med russisk kunst, er priserne på asiatisk kunst steget i takt med, at der er kommet flere og flere velhavende mennesker i blandt andet Kina, som gerne vil omgive sig med kunst og kunsthåndværk af høj kvalitet.

»Buddhafiguren er både usædvanlig stor og i en prægtig kvalitet. På auktionen oplevede vi en enorm interesse fra samlere rundt omkring i verden, så det er derfor, vi ser et så flot hammerslag. Der er generelt meget international interesse for vores asiatiske kunst og kunsthåndværk, særligt fra Kina, hvilket auktionens mange andre flotte hammerslag også vidner om,« siger Ralph Lexner, leder af afdelingen for asiatisk kunst og kunsthåndværk hos Bruun Rasmussen, i en skriftlig kommentar.

Købedygtige kinesere

Han forklarer den store forskel på vurdering og hammerslagsprisen med et stigende interesse blandt kinesiske købere.

»Vi har vurderet buddhafiguren, som vi altid gør, ved at undersøge genstandens kvalitet, samt hvordan markedet er inden for det område – hvilken pris lignende genstande er blevet solgt til. Men nogle gange er interessen for en genstand så stor, at genstandene bliver budt meget højt op, og det må man også sige har været tilfældet her. Vi vidste godt, at den kunne gå meget højt. Figuren var på vores katalogforside, og vi havde annonceret med den på kinesiske onlinemedier. Derudover ser vi lige nu et stærkt kinesisk marked og en stigende interesse i at tilbagekøbe kunstskatte,« siger Ralph Lexner.

Den solgte figur af ​Buddha Shakyamuni er fremstillet af bronze. Figuren sidder i lotusstilling med benene over kors og hænderne samlet foran sig med opadvendte håndflader. Han er flankeret af to tjenere. Den ene er Manjushri, som man forbinder med visdom, og den anden er Avalokiteshvara, der repræsenterer medfølelse.

Figuren blev i 1995 solgt på Herholdt Jensen Auktioner, som nu er lukket, til en privat dansk samler, der ønsker at være anonym.