Opråb til forældre: »Lær jeres børn at sidde stille«

Modelfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard

»En af de vigtigste kompetencer, som forældre gennem deres opdragelse kan videregive til deres børn, er evnen til at forstå og respektere forskellige typer af sociale sammenhænge og til at opføre sig derefter. At man ikke opfører sig på samme måde på en restaurant som hjemme om køkkenbordet, at man ikke opfører sig på samme måde ude i byen som hjemme i ens egen have.«

Sådan indleder den svenske klummeskribent Lars Anders Johansson et debatindlæg på siden detgodasamhallet.com.

Det har siden fået børneopdragelsesdebatten til at koge i landet hinsidan, ligesom den tidligere har raset herhjemme i forbindelse med Frost-farcen, curlingforældre og dyrekort-problemerne.

Ifølge den 34-årige Lars Anders Johansson er der særligt ét problem i børneopdragelsen: Forældre, som er ligeglade med at sørge for, at deres børn respekterer andre mennesker i sociale sammnehænge.

Han gik til tasterne, efter han for nylig var til konfirmation. Mens nogle børn sad »ligesom et lys« og nysgerrigt fulgte med i, hvad der foregik i kirken, var der »mere livligt« i et andet hjørne af kirken, skriver han.

»Den voksne gjorde ikke noget ved det. Som gudstjenesten skred frem, eskalerede støjen. Til sidst kunne man dårligt høre sine egne tanker, endnu mindre hvad der blev sagt ved alteret,« skriver Lars Anders Johansson i indlægget.

Over for expressen.se uddyber han, at det er tanker, han længe har gået med. Men efter konfirmationen fik han nok, da han så, hvordan den voksne i stedet for at tage ansvar med børnene, der larmede, blot sagde til de andre, at de kunne flytte længere frem i kirken, hvis støjen generede dem.

Det er derfor ikke alle forældre, Lars Anders Johansson er ude med riven efter.

»Man får nemt indtrykket, at folk har besluttet sig for at opgive deres børn helt, men i virkeligheden er det en minoritet, som blot breder sig på andres bekostning,« skriver han.

Men hvis man ikke lærer sine børn at kende de sociale kontekster og forstå de forskellige situationer, svigter man dem, mener debatskribenten.

»Årsagen til, at jeg skrev det her, var, at jeg synes, man svigter børnene, hvis man ikke lærer dem det. For det første bliver de uudholdelige som voksne og kan ikke opføre sig ordentligt, men for det andet vil de blive hæmmede, hvis de mangler evnen til at læse deres omgivelser,« siger Lars Anders Johansson til expressen.se.

Hans debatindlæg er lige nu delt mere end 10.000 gange. Reaktionerne har været mange og delte.

Selv siger Lars Anders Johansson, at han mest har fået positive tilkendegivelser fra andre forældre, der oplever det samme.

»Da jeg voksede op, var det tydeligere, at de voksne stod sammen om nogle grundlæggende normer,« siger Lars Anders Johansson til expressen.se og tilføjer:

»For eksempel at man skulle være stille i bestemte sammenhænge, og det holdt man sammen om. Så jeg kan kun dømme, at der er sket en ændring over tid.«