Onsdag aften forlængede en alvorlig og sammenbidt Magnus Heunicke restriktionerne i tre uger

Ved et pressemøde onsdag aften forlængede sundhedsminister Magnus Heunicke de gældende restriktioner med tre uger til 7. februar. Truslen fra den engelske variant af coronavirus er overhængende.

 
Antallet af nye coronasmittede i Danmark er fortsat højt. Landet er derfor blevet lukket ned, mens de første danskere er blevet vaccineret mod coronavirus. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag kort efter klokken 19 stod det endegyldigt klart, at resten af januar og den første uge af februar kommer til at foregå i et fortsat nedlukket land. Truslen fra den engelske mutation af coronavirussen, B.1.1.7, er for alvorlig til at lempe det mindste på restriktionerne.

Det slog sundhedsminister Magnus Heunicke (S) alvorligt og sammenbidt fast på pressemødet. Tallene er utvetydige. Den britiske variant er i vækst i Danmark. På kun fire dage er den i stikprøver steget med 55 procent fra 134 til 208 smittede.

»Det kan virke som små tal, men det er væksten, der giver grund til voldsom bekymring. Vi kommer til at se en situation med stærkt stigende smittetal senere på vinteren, hvis den situation fortsætter,« sagde han.

Magnus Heunicke understregede, at selvom smittetallene går ned i Danmark i øjeblikket, er det ikke et retvisende billede af den situation, Danmark står i netop nu.

»Hvis der overhovedet er nogen, der siger, vi kan slappe af, så er det helt forkert. Det tal skal væsentlig længere ned, for i februar vil B.1.1.7 overtage, og vi skal have smitten så langt ned som overhovedet muligt inden. Så vi køber os tid,« sagde Magnus Heunicke og understregede:

»Socialt samvær må og skal begrænses mest muligt. Derfor anbefales det på det kraftigste, at man bliver hjemme og aflyser alle sociale aftaler, der kan aflyses.«

Han afsluttede med at takke alle, der gør deres for at bremse smitten:

»Restriktionerne påvirker vores alle sammens liv. Men det er bydende nødvendigt, at vi bremser smitten, for vi skal have så lidt brændstof som muligt i epidemien, når den engelske variant overtager. Tag ikke fejl. Vi har stadig mulighed for at dæmme op for, at smitten løber ud af kontrol. Så til alle jer, der aflyser aftaler og arrangementer, der er i skole og på arbejde hjemmefra, skal der lyde en kæmpe tak. I viser, at vi kan vinde det her kapløb i Danmark.«

Også Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, anerkendte, at det er vanskeligere og mere udfordrende nu end tidligere. Men ikke desto mindre er det vigtigere end nogensinde, at vi holder fast.

»I disse dage er det præcis et år siden, vi begyndte at forholde os til den nye coronavirus. Det er præcis et år siden, man gik i gang med at undersøge patienter for smitte på danske hospitaler, og det er et år siden, danske medier begyndte at interessere sig for den ny virus. I det år tror jeg ikke, der har været vågne timer, hvor jeg ikke har bekymret mig for coronavirus. Det er ikke kun mig – det tror jeg gælder de fleste i det her land,« sagde han og kom alle, der næsten ikke kan klare mere, i møde:

»Der er ingen tvivl om, at vi gerne vil være det fri. Jeg vil også gerne have det væk, at foråret kommer, vaccinen redder mig, og vi får hverdagen tilbage. Udfordringen nu er, at vi ser kurverne knække, men de knækker for langsomt, og derfor skal vi meget længere ned i smittetryk. Derfor skal vi holde fast nu, også selvom vi ser kurverne knække, også selvom vi er trætte af det hele.«

Foreløbig til 7. februar

Forlængelsen af restriktionerne til foreløbig 7. februar har været ventet. Statsminister Mette Frederiksen (S) har flere gange i løbet af ugen antydet, at en genåbning eller lempelse af restriktionerne næppe lå lige for. Det understregede hun så sent som onsdag i Folketingets spørgetime, da hun svarede:

»Jeg vurderer, at en forlængelse af restriktionerne er klart nødvendig. Ikke mindst for at sikre, at den britiske mutation ikke spreder sig.«

Efterfølgende holdt regeringen forud for pressemødet i Sundhedsministeriet møde med Folketingets øvrige partier om den alvorlige situation.

Forlængelsen af restriktionerne betyder blandt andet, at byggemarkeder, frisører og alle andre butikker, der ikke sælger fødevarer eller er samfundskritiske, forbliver lukkede. De børn og unge, der er ved at gå til af en hverdag reduceret til Zoom, Hangouts eller Teams, må også belave sig på at blive hjemme i en længere periode.

Som det ser ud lige nu, kan de fleste af dem højst se frem til en enkelt uge tilbage i skole, inden vinterferien de fleste steder begynder lørdag den 13. februar. Det gælder for de mindste og ældste børn i folkeskolerne, de unge på gymnasier og andre ungdomsuddannelser og de ældre unge på universiteterne. Opfordringen om at alle, både privat- og ikke kritiske offentligt ansatte, skal arbejde hjemme i det omfang, det er muligt, gælder også stadig, ligesom forsamlingsloftet på maksimalt fem personer også er forlænget. Samtidig forlænges de nuværende rejserestriktioner til 7. februar

Dertil kommer en række anbefalinger som generelt at se så få som muligt, handle ind alene og sjældnere og holde to meters afstand til andre.

I alt er der i Danmark registreret 1.660 døde med covid-19 siden marts 2020.