Ondt i ryggen? Gå til psykolog!

Langvarige rygsmerter kan mindskes med terapi, viser ny undersøgelse.

Psykologisk hjælp som for eksempel rådgivning, hypnose og kognitiv adfærdsterapi, kan ikke alene forbedre livskvaliteten for patienter med kroniske rygsmerter i den nedre del af ryggen, det kan også lindre deres smerter. Det er de overraskende resultater af en undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort i januarnummeret af tidsskriftet Health Psychology.

Undersøgelsen er en meta-undersøgelse, hvor forskerne har analyseret resultaterne af 22 undersøgelser baseret på data indsamlet mellem 1982 og 2003, vedrørende kroniske smerter i den nedre del af ryggen. Deltagerne i undersøgelserne havde alle haft ikke-cancerrelaterede smerter i den nederste del af ryggen i en periode på mindst tre måneder. Reelt havde undersøgelsernes deltagere dog døjet med rygsmerter i væsentligt længere tid: I gennemsnit en periode på syv et halvt år.

Det viste sig, at psykologisk hjælp såsom kognitiv adfærdsterapi, hypnose, biofeedback, afspænding og rådgivning hjalp patienterne mere end deres sædvanlige behandling.

»Den største og mest vedvarende effekt var, at smertens intensitet blev reduceret,« siger undersøgelsens leder, doktor Robert D. Kerns fra Conneticut Healthcare System til Reuter's Health. Hertil kommer, at den psykologiske hjælp også havde en positiv effekt på patienternes generelle velbefindende og at den var med til at mindske risikoen for depression.

Resultatet er overraskende, skriver undersøgelsens forfattere, fordi den psykologiske hjælp til patienter med kroniske smerter oprindeligt var tænkt som en hjælp til at lære at leve med smerterne og ikke som en hjælp til at reducere smerterne.

Det anslås, at mindst 70 procent af alle oplever smerter i den nedre del af ryggen i løbet af deres voksenliv og at mellem 15 og 45 procent af alle voksne årlig rammes af rygsmerter.