Og nu til noget helt andet: SPAM

Det mageløse ord SPAM fik vi fingrene i, fordi de oprindelige skinkemagere glemte at få trademark på skinken. Og fordi Terry Jones ...

Terry Jones var som Python mest berømt for gruppens kvinderoller og som instruktør af »Life of Brian« og »The Meaning of life«, som han også spillede forskellige roller i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Suzanne Plunkett

BBCs programhøvdinge var iført stenansigter, da de i 1969 blev præsenteret for en komediegruppes navnevalg: Monty Python’s Flying Circus. Aldrig havde man hørt noget så åndssvagt, men de indvilligede, for de regnede med, at navnet hurtigt ville degenerere til Flying Circus, og det vidste man jo, hvad var. Det gik lige omvendt, selv om ingen anede, hvad Monty Python betød. Det forlyder, at the Pythons havde valgt det, fordi de mente, at det lød som navnet på en dårlig impresario.

Først døde Graham Chapman af kræft, i 1989. Nu er Terry Jones også død  – af demens. Han var som Python mest berømt for gruppens kvinderoller og som instruktør af »Life of Brian« og »The Meaning of life«, som han også spillede forskellige roller i.

»Spam er noget, man ikke kan undgå, og som man ikke vil have,« skriver Susanne Staun.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Susanne Staun SH Ida Marie Odgaa.

Det var bl.a. Terry Jones, der skrev den udødelige og fuldabsurde hymne til ulækker engelsk cafémad, især spam. Som de fleste vil vide, er spam en forkortelse for Spiced Ham, et konservesprodukt, der med mageløs frækhed hævder at være skinke.

»Det var bl.a. Terry Jones, der skrev den udødelige og fuldabsurde hymne til ulækker engelsk cafémad, især spam.«


Sketchen foregår i en fedtet snask, The Green Midget Café i Bromley, der uforklarligt er proppet med vikinger. Et ægtepar bliver firet ned fra loftet og spørger ved landing i plasticstolene, hvad man kan få her. Terry Jones, i skikkelse af harsk kvindelige servitrice, river menuen af sig: Æg og spam; æg, bacon og spam; æg, pølse, bacon og spam; spam, spam, spam og æg; bacon and spam (igen); spam, spam, spam; æg og spam (igen); spam; spam, spam, spam, baked beans and spam … [det fortsætter]. »Kan man da ikke få noget uden spam?« vil den kvindelige gæst gerne vide. Herefter følger flere retter med spam, men hun vil ikke have spam og bestiller en længere smøre med spam – men uden spam. Terry Jones’ servitriceskikkelse kvitterer med et hjerteligt BVADR! og en tilsvarende grimasse, hvortil kvinden spørger, hvad han dog mener med BVADR! For hun kan jo bare ikke lide spam. De uforklarligt tilstedeværende vikinger bryder nu ud i korsang: »SPAM SPAM SPAM, lovely spam« og herefter følger flere retter, hvis lødighed afhænger af, hvor mange gange spam den indeholder.

En mageløs absurditet

Monty Pythons samlede BBC-værker ligger på Netflix, også denne mageløse absurditet, som i øvrigt ender med, at John Cleese afbryder kakofonien af vikinger, der råber spam, for, henvendt til Terry Jones-servitricen, at læse op af en parlør med behørig accent: »Flotte babser, søde. Min endetarm er fyldt med spam, æg og spam, bacon og spam« – og så videre.

Spam er noget, man ikke kan undgå, og som man ikke vil have, og plasticskinken har fra 1997, hvor ordet officielt kom ind i dansk, overtaget ordet  junkmail, og spam betyder i dag alle de mails og alt det materiale, der hver dag flyder ind i vores elektroniske postkasse, og som er lige så uønsket som ulækker dåseskinke.

Dette mageløse ord fik vi fingrene i, fordi de oprindelige skinkemagere  glemte at få trademark på skinken. Og fordi Terry Jones brugte det i en sketch. Så RIP til uovertrufne Terry Jones, der også var historiker og filmskaber og – instruktør, modtager af en lifetime achievement reward fra Bafta – og i lighed med de resterende Pythons, med undtagelse af Terry Gilliam, udgået fra Oxford eller Cambridge.