Nye oplysninger er kommet frem om Jane Austens families holdninger til slaveriet

Jane Austen er berømt for sine bøger om landadelen og optræder endda på den britiske tipundseddel. Men hendes families forbindelse til slavehandlen er de seneste år blevet problematiseret. Nu viser det sig, at to af Austens brødre tilsyneladende var imod slaveriet.

Forfatteren Jane Austens holdninger til slaveri er bredt debatteret i litterære kredse. Nu er der kommet nye oplysninger frem. Stillfoto fra romanfilmatiseringen »Love and Friendship«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angel Film/Ross McDonnell
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jane Austen (1775-1817) er mest kendt for sine seks romaner om den britiske landadel, herunder »Stolthed og fordom«. Men hendes holdninger til slaveriet – eller mangel på samme – er bredt debatteret i litterære kredse.

Som Berlingske tidligere har beskrevet, var hun nemlig datter af en forvalter af en sukkerplantage i Caribien, og derfor overvejer man på museet Jane Austen's House at inkludere hendes families tilknytning til slavehandlen.

Men nu kan familien og forfatteren måske redde lidt af æren. For det viser sig, at Jane Austens bror Henry var aktivistisk og imod slaveri. Det skriver The Times.

Ifølge Daily Mail ved man også, at Jane Austen brugte sukker i teen og gik med bomuldstøj, og sukker og bomuld var dengang produkter af slavearbejde.

Det er Austen-forskeren Devoney Looser, som er professor ved Arizona State University, der har fundet ud af, at Henry Austen var delegeret ved World Anti-Slavery Convention i 1840 i London, skriver avisen.

»Henry var en repræsentant for den yngre Austen-generation, som offentligt støttede, at politikerne skulle afskaffe slaveriet verden over. Med denne nye opdagelse ved vi nu, at Jane Austens elskede bror ikke bare lod stå til over for den racemæssige uretfærdighed, han oplevede,« skriver Devoney Looser i Times' litteraturtillæg.

I 2017 blev den nuværende tipundseddel, der bærer et billede af Jane Austen på den modsatte side af billedet af dronning Elizabeth, frigivet i England. På billedet ser Austen-fans iklædt georgiansk tøj sedlen for første gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Chris J. Ratcliffe/Pool.

Også en anden bror, Francis Austen, var tilsyneladende imod slaveriet.

»Uanset hvordan man modificerer slaveri, er det stadig slaveri, og det er beklageligt, at det stadig findes i de lande, som afhænger af England, eller som er blevet koloniseret af hendes (Englands, red.) undersåtter,« skrev Francis, der var flådeofficer, i sin dagbog.

Looser skriver også, at det er muligt, at Jane Austens far, den førnævnte plantageforvalter, muligvis kun var plantageforvalter, fordi hans ven manglede en til at skrive under på et papir.

Han var dog med til at fordele plantagen og profitten fra slavernes arbejde i forbindelse med et boskifte.

Derfor mener Looser, at man kan sige, at familien Austen var både for og imod slaveri.