Ny tvivl om verdens dyreste maleri – er det nu også en Leonardo da Vinci?

Flere eksperter tvivler på, om Leonardo da Vinci, som hidtil antaget, står bag verdens dyreste maleri.

»Salvator Mundi« betyder »Verdens frelser«. Det 66 cm høje oliemaleri forestiller Jesus Kristus og er angiveligt malet omkring år 1500. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOLGA AKMEN

Maleriet »Salvator Mundi« blev i 2017 solgt for 450 millioner dollar som det dyreste maleri nogensinde. Den høje pris skyldes, at det nogle år tidligere blev oplyst, at Leonardo da Vinci er kunstneren bag.

Men nu er der opstået tvivl, om det nu også i virkeligheden er den verdenskendte italienske maler, der har ført penslen.

Det skriver The Times.

Ifølge avisen er der påstande om, at National Gallery i London, der i 2011 havde billedet udstillet, bevidst udelod eksperters vurdering af maleriets ophav.

Fem kunsthistorikere blev dengang sat til at vurdere, hvem der havde malet »Salvator Mundi«. To mente, at det var Leonardo da Vinci, en mente ikke, at var ham, mens to ingen kommentarer havde.

Tvivlen i vurderingen blev ifølge en ny bog ikke noteret i kataloget, der hørte til udstillingen. Forfatteren har i bogen talt med de fem kunsthistorikere.

Tilbage i 2005 blev maleriet vurderet til 1.175 dollar, men efter udstillingen steg prisen voldsomt.

Maleriet er forsvundet

Der har på det seneste været flere ubesvarede spørgsmål om maleriet, der forestiller Jesus. I slutningen af marts skrev The New York Times, at billedet er forsvundet.

En måned efter maleriet blev solgt, blev det annonceret, at det skulle fremvises på Louvre i Abu Dhabi. Men planen blev siden hen aflyst uden nogen forklaring.

Hverken personalet på Louvre i Abu Dhabi eller personalet på Louvre i Paris ved, hvor maleriet på nuværende tidspunkt befinder sig.

Kulturorganisationen i Abu Dhabi, som i første omgang annoncerede, at billedet skulle udstilles på museet, har ifølge The New York Times ikke villet udtale sig.

Maleriet blev på auktionen i 2017 købt af en anonym byder, som senere har vist sig at være en tæt allieret til den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman. Nogle gætter på, at kronprinsen har valgt at beholde maleriet selv frem for at lade det udstille.