Ny tendens vækker forargelse: Besøgende tager sexede billeder ved Tjernobyl

En ny tendens blandt bloggere har vakt forargelse efter, at flere er begyndt at tage sexede billeder ved Tjernobyl. Atomkraftværket i Ukraine, der blev ramt af en voldsom atomulykke i 1986.

Foto: GENYA SAVILOV

Der er stadig stråling i området, men det er ikke desto mindre muligt at foretage korte turistture til stedet.

Det har adskillige benyttet sig af efter, at HBO tv-serie, Chernobyl, er blevet et hit. Men flere bloggere og andre besøgende har angiveligt taget sexede billeder ved ulykkesstedet, og det er ikke faldet i god jord. Tendensen har vakt harme, fordi en bruger på twitter har delt fire billeder af turister på stedet, beretter blandt andre The Guardian og BusinessInsider.

Kritikken har rejst rundt i medier i hele verden, og efterfølgende har flere af de kritiserede været ude at afvise, at selvom lokationerne på billederne ligner områder ved ulykkesstedet, og billederne er sat til at være taget i området, så er de kritiserede selfies taget andre steder.

En af de mest kritiserede er brugeren Nz.nik, der har taget et billede, hvor hun tager tøjet af foran en forladt bygning, har ifølge engelske iNews taget billedet nær hendes hjem i Novosibirsk.

»Vi forventede, at billedet ville blive set af vores venner og ikke flere. Vi havde ikke til hensigt på nogen måde at fornærme personer, der har overlevet så stor en tragedie. Vi har dyb sympati for hele historien,« lyder det fra bloggeren.

En af kritikerne er tv-series manuskriptforfattere, Craig Mazin

»Det er fantastisk, at #Chernobyl HBO har skabt en turistbølge til Zone of Exclusion. Men ja, jeg har set billeder, der florerer. Hvis du besøger (stedet, red.), så husk, at der skete en frygtelig tragedie her. Udvis respekt for alle dem, der har lidt og mistet,« skriver Craig Mazin på twitter.

Lignende toner finder man andre steder.

»Hvor er det fucking pinligt, især den sidste,« lyder det fra twitterbrugeren NOT John Ivy. om personen på det fjerde billede.

»Ukraine har udstået en frygtelig tragedie i dets historie. Det sidste billede reducerer det til en farce,« påpeger historikeren Aaron Astor, der på twitter

En af dem, der har fået kritik er Julia Baessler, der med sine 320.000 følgere betegnes som Instagram-influencer.

Hun delte billeder fra Tjernobyl i maj. Hun forklarer dem således:

»På grund af min kærestes ingeniørarbejde, fik vi særlig adgang til kontrolrum 4, der ellers ikke er tilgængelig for besøgende. Jeg delte de historier online, fordi de er fulde af informationer, og jeg ville virkelig dele dem, men jeg ønsker ikke at blive set som en influencer, der besøger Tjernobyl, fordi det er trendy. Det er ikke sandt,« forklarer hun, ifølge BusinessInsider.

60 personer døde i selve ulykken, mens dødstallet svinger lige fra 4000 - FNs dødstal fra 2005 - og helt op til Greenpeaces dødstal på 90.000, ifølge Time. Det skyldes, at det er usikkert, hvor mange der er døde af kræft forårsaget af ulykken.

I den oprindelige artikel fremgik det ikke, at flere af bloggerne har været ude at afvise, at billederne reelt er taget ved Tjernobyl.