Ny københavnsk musikfestival vil samle 30.000: »Det er ikke lige lovlig optimistisk – det er dristigt«

Danske festivaler på stribe gør sig klar til at aflyse. Men på Amager vil en helt ny musikfestival samle 30.000 gæster til august. Det er en fordel at være den nye i klassen, mener festivalens talsperson.

Efter alt at dømme kommer ingen til at skråle i kor foran Orange Scene den kommende sommer. Men en helt ny aktør satser på at afholde festival for titusinder til august. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens de fleste er ved at affinde sig med endnu en festivalfri sommer, er fadølsglasset mere end halvt fyldt hos en helt ny københavnsk musikfestival.

Fredag var en sort dag for festivalbranchen. Med den nedsatte ekspertgruppes anbefalinger til regeringen regner størstedelen af de store danske festivaler ikke med at kunne blive til noget denne sommer.

Det er ikke tilfældet hos Øresound, en splinterny tredages Amager-festival. Hvis alt går efter planen, skal 30.000 gæster samles nær Amager Strand for at opleve omkring 25 band fordelt på to scener 12. til 14. august.

Lyder det næsten for godt til at være lovligt? Det er det måske også, for covid-19-vaccinationsprogrammet er lige nu sat til at være gennemført i uge 31 – få dage før festivalarrangørerne planlægger at lukke deres allerførste gæster ind.

»Selvfølgelig er vi da nervøse for, at vi ikke får lov. Men vi tror på, at det kan lade sig gøre, hvis størstedelen af befolkningen er vaccineret – også selvom programmet ikke er fuldt udrullet,« siger Øresounds talsperson, Jonas Nybro.

Regeringens ekspertgruppe anbefaler, at publikum skal inddeles i sektioner af op til 2.000 mennesker, og at der kun må være 10.000 mennesker samlet på en festival i alt. Hvis det bliver de gældende krav i perioden, hvor Øresound skal afholdes, må festivalen tage den derfra, fortæller Jonas Nybro:

»Vores mål er bare, at vi gerne vil være med det første år, det bliver muligt at afholde festival. Med de restriktioner er det stadig realistisk for os, selvom det bliver en anden slags festival.«

Vil gerne ramme mainstream

Bag Øresound står to iværksættere: 26-årige Silas Storgaard og 27-årige Frederik Kjærgaard, der tidligere har ejet flere små firmaer sammen og hver for sig. Sammen med talsperson Jonas Nybro var de i juni 2020 med til at arrangere streamingfestivalen Covidhagen på toppen af Operaen i København.

»Da vi kom ned, tænkte vi, at det her var en virkelig fed oplevelse – men at det måske havde været en del federe med et livepublikum,« siger Jonas Nybro.

Holdet bag Øresound tæller blandt andet indholdschef Aleksander Erme, stifter Frederik Kjærgaard, stifter Silas Storgaard og talsperson og pressechef Jonas Nybro. Festivalen satser på at blive Danmarks mest bæredygtige allerede fra første færd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr.

I ryggen har de unge iværksættere to private investorer, og som CEO er Juri Carlsson, som har arbejdet på Langelandsfestival i 16 år, hyret.

»Vi har ikke erfaring med musikarrangementer i den her størrelsesorden, og derfor gik vi med det samme ud og fandt et team af medarbejdere, der blandt andet kommer fra Heartland Festival,« siger Jonas Nybro.

»Vi ved, hvad vi er stærke til: at skabe ideer. Vi er alle tre store fans af den danske festivalbranche, men måske vi kan gøre nogle ting på en ny måde.«

København er i forvejen virkelig god til at lave store events, fortæller den nyfødte festivals talsperson. Men ofte er det med et smalt tema:

»Enten hedder det rock eller elektronisk eller gadefest. Vi vil gerne ramme bredt og mere mainstream, så der er noget for alle. Der skal være plads til alle slags mennesker og musik,« siger Jonas Nybro.

Kernemålgruppen er i første omgang københavnere i alderen 25-35 år. På sigt vil Amager-festivalen gerne booke flere internationale kunstnere og tiltrække et internationalt publikum.

Juri Carlsson, som gennem 16 år har arbejdet i forskellige stillinger hos Langelandsfestival, er CEO for den kommende Øresound-festival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr.

»Danmark er et festivalland«

Mens alle de i forvejen etablerede festivaler skal omstille sig til at være coronafestivaler, starter Øresound fra nul. Det er en fordel, mener Jonas Nybro.

»Alt, hvad vi gør, gør vi ud fra de spilleregler, der er blevet sat for os. Det ville være fjollet at bygge noget op, vel vidende at det ikke er muligt. Så vi gør det med tanke på de gældende regler,« fortæller han.

Jonas Nybro, talsperson for Øresound

»Den dag, vi skal fejre, at vi igen kan mødes, så er festivaler nok den smukkeste måde i verden at gøre det på.«


Kan I tage nogle forholdsregler, som de etablerede festivaler ikke kan?

»Jeg ved ikke, hvad de andre festivaler gør, men flere har meldt ud, at de ikke kan afholde festival uden campingområder. Lige fra starten tog vi beslutningen om, at det ikke bliver muligt for os at have overnattende gæster.«

»Det er heller ikke planen på længere sigt. Fordi vi ligger i byen og ikke på en mark, skal musikken stoppe ved midnat. Vi vil gerne have, at vores gæster udnytter København og hvor nemt, det er at komme rundt.«

Hvordan kommer man til at tænke på at starte en helt ny festival midt i en verdensomspændende pandemi?

»Vi talte om, at folk kommer til at hungre efter at komme tilbage. Danmark er et festivalland. Den dag, vi skal fejre, at vi igen kan mødes, så er festivaler nok den smukkeste måde i verden at gøre det på.«

Er det ikke lige lovlig optimistisk at starte op midt i en branche, der er fuldstændig lukket ned?

»Nej – det er ikke lige lovlig optimistisk. Det er dristigt. Vi vil bare gerne være med fra start, når det bliver muligt. Hvis det slet ikke bliver realistisk i år, så er vi med næste år.«

Har I råd til det?

»Selvfølgelig vil det ramme os økonomisk, hvis vi må udskyde et år. Men vi har hele tiden kendt risikoen, så vores virksomhed er gearet til, at vi godt kan klare et år mere.«

Som det ser ud nu, kan Øresound ikke gøre sig håb om at få del i de økonomiske hjælpepakker, hvis de må se sig nødsaget til at aflyse. Hjælpepakkerne gælder kun for de festivaler, som også skulle være afholdt i sommeren 2020.