Ny forskning: Grøn te styrker hukommelsen

Grøn te har en positiv effekt på hjernen, viser helt ny forskning. Den antioxidantholdige drik lader nemlig til at danne nogle forbindelser i hjernen, der øger ens hukommelse.

Green tea . Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lader ikke til, at de positive virkninger ved grøn te tager nogen ende, nu har den over 5.000 år gamle østasiatiske drik nemlig fået endnu et godt prædikat på sig.

Forskere på Basel Universitets Hospital i Schweiz har fundet ud af, at de grønne teblade danner en aktivitet i hjernen, der øger vores evne til at memorere ting i vores arbejdshukommelse. Det er den hukommelse, hjernen bruger til at lagre midlertidig information som eksempelvis tallene i et regnestykke, du er ved at regne ud i hovedet.

»Vores studie viser, at grøn te-ekstrakt øger den funktionelle forbindelse mellem parietal (isselappen, red.) og kortex (hjernebarken, red.), når man bruger sin arbejdshukommelse,« lyder meldingen ifølge det lægevidenskabelige nyhedssite Medical News Today fra forskerholdet bag studiet.

Antioxidanter er gode for hukommelsen

Årsagen til, at det netop er den grønne te, der har vist sig at have den gavnlige effekt, er, at den i modsætning til mange andre te-arter ikke er bearbejdet særlig meget. Derfor bibeholder grøn te de mange naturlige antioxidanter, som sort te mister i oxyderingen.

Tidligere forskning har blandt andet også vist, at grøn te skulle være godt til at bekæmpe prostatakræft samt reducere risikoen for slagtilfælde, og så har tidligere studier også vist, at den grønne te netop er godt for hjernen.

Derfor håber forskerholdet fra Schweiz, at de med det nye studie, der for første gang påviser de eksakte ting, der sker i hjernen ved indtagelse af grøn te, kan udvikle en behandling af sygdomme, hvor hjernefunktionaliteten nedskrives, som for eksempel demens.

Dog peger forskerne over for Medical News Today på, at der er visse forbehold ved studiet, som kan påvirke mulighederne for at hjælpe demensramte personer.

Gennem test af 12 forsøgspersoner har forskerne nemlig ikke fundet en signifikant sammenhæng mellem deres indtag af grøn te og deres evne til rent faktisk at udføre en opgave.

»Vi så stærke tendenser på en forbedret performance efter, at forsøgspersonerne havde indtaget grøn te. Men vores studie kan simpelthen være for lille til, at man kan se en forskel på de adfærdsmæssige parametre,« siger forskerholdet til Medical News Today.

Pas på med for meget te

Ifølge Kræftens Bekæmpelse kan der være visse bivirkninger forbundet med et stort indtag af grøn te.

På sin hjemmeside nævner organisationen både kvalme, opkast, diarré, forhøjet blodtryk, generel utilpashed og søvnproblemer som de mulige konsekvenser af at drikke mere end én liter grøn te om dagen.