Ny dansk film opnåede flotte brugeranmeldelser, men noget stemmer ikke – »der er blevet pillet ved tallene«

Ifølge Filmmagasinet Ekko er der blevet manipuleret med brugeranmeldelserne af »Marco Effekten« på hjemmesiden Kino.dk. Redaktør på Kino.dk bekræfter, at noget er galt.

Brugeranmeldelserne på Kino.dk bliver nu gennemgået for at afdække fusk med brugeranmeldelser af den seneste Jussi Adler-Olsen-filmatisering, »Marco Effekten«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nordisk Film/Klara Cvrckova
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Marco Effekten« er den femte Jussi Adler-Olsen-filmatisering i rækken. Såvel publikum som anmeldere har dog taget lunkent imod filmen.

Ifølge en artikel i Filmmagasinet Ekko mandag havde filmen solgt 71.000 biografbilletter, hvilket ifølge mediet er væsentligt mindre end de fire første film om Afdeling Q.

På biografsiden Kino.dk opnåede »Marco Effekten« samme dag alligevel en pæn brugervurdering på gennemsnitligt 4,9 ud af maksimalt 6 stjerner baseret på op mod 1.000 stemmer. Det skriver Ekko.

Nu viser det sig imidlertid, at mange af stemmerne ikke er reelle, forklarer Daniel Bentien, der er redaktør på Kino.dk, til Ekko.

»Nogle har omgået den måde, vi normalt undersøger dette på. Der er blevet pillet ved tallene på en eller anden måde, og nu skal vi se på, hvad der ser mystisk ud,« siger Daniel Bentien til Ekko.

Det vides endnu ikke, hvem der har lavet brugeranmeldelserne eller hvorfor, siger Daniel Bentien nu til Berlingske.

Men de kommer tilsyneladende fra Danmark, kan man se på IP-adressen.

»Vi kan ikke pinpointe andet end det generelle område, og jeg kan ikke udtale mig om, hvor præcist det er,« siger Daniel Bentien.

Kino.dk har før prøvet, at der pludselig kom mange postive eller negative anmeldelser på en film, og der findes også et system til at opdage det, siger han.

»Men det har ikke bonet ud i dette tilfælde, hvorfor vi nu vil se på at lave et system, der ikke er så nemt at snyde med,« siger han og fortsætter: 

»Så vidt jeg husker, har vi ikke i nyere tid haft en så hurtig og så omfattende anmeldelses-spam, som vi har oplevet med denne film. Vi har tidligere måtte lave en blokade på udenlandske IPer, fordi der var lignende problemer. Problemet er, at hvis det skal være nemt at lave en rating, er det også nemt at snyde med.«

Efter at Kino.dk har undersøgt sagen og har luget ud i de suspekte anmeldelser, er brugervurderingen lige nu på 2,7 – altså næsten en halvering.

At brugervurderinger kan manipuleres med, har man set andre steder. Radio Loud kom således i vælten, da det kom frem, at chefer på radiokanalen havde skrevet positive anmeldelser af kanalens egne programmer.

Opdateret 3/6 kl. 13:28 med citater fra Daniel Bentien.