Ny app forbinder frivillige og blinde

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Har du nogensinde overvejet at lave frivilligt arbejde for at gøre verden en lille smule bedre? Men du havde ikke tid. Det var for svært at få presset ind i kalenderen. Men nu kan det lade sig gøre. Nu findes der en app, du kan bruge.«

Sådan indledte Hans Jørgen Wiberg sit oplæg på dette års TedXCopenhagen-konference. Han er idemanden bag iphone-appen »Be my eyes«, som forbinder blinde til et netværk af frivillige seende. Her svarer Hans Jørgen Wiberg, som selv er svagtseende, på spørgsmål om non-profit-appen Be My Eyes, som bliver lanceret i foråret 2014.

Hvad skal appen bruges til?

»Via appen vil en frivillig blive kontaktet af en blind, der har brug for hjælp. Et helt typisk problem vil være, at man står i sit køkken, og man ikke ved, hvilken dåse, der indeholder kokosmælk, og hvilken, der indeholder tomat. Eller at man skal til at vaske tøj, og man ikke ved, hvilken knap man skal trykke på, for at bruge uldprogrammet. Blinde skal også kunne bruge den i trafikken. Hvis de f.eks. kommer til at stå af bussen det forkerte sted, og de ikke aner, hvor de er.«

Hvorfor skulle det lige være en app?

»Det, der er smart ved, at det er en app, er, at der er rigtig mange blinde, som i forvejen har en iphone, som bare kan installere vores app og trykke på en knap - så er de på. Det er super enkelt, og vi forsøger at holde det så enkelt som overhovedet muligt, så ældre blinde også vil kunne anskaffe sig en iphone og bruge den. Og så synes vi jo, at der er noget smukt i, at der er mange, som gerne vil hjælpe, men bare har en travl hverdag og ikke vil binde sig hver dag fra 17-19. Vi tror, der er et kæmpestort uudnyttet potentiale for frivillighed der. Og jeg tænker også, at alle vi synshandicappede har en masse venner, og det er oplagt, at vi kan dele hinandens venner i hverdagen. Så hvis min ven har tid, men jeg ikke har brug for hjælp, så kan han eller hun hjælpe Søren i Vejle i stedet. Og det vil også få den konsekvens, at mange vil få et øget kendskab til og forståelse af blindesagen.«

Mister man ikke den nære, personlige kontakt, når det foregår digitalt?

»Be My Eyes løser det på en meget smuk måde, fordi man taler sammen. Der er andre apps, hvor man skal indtale et spørgsmål, og man får et skriftligt svar tilbage. Her kommer du med ind til den blinde og ser køkkenbordet eller skrivebordet. Man taler sammen og siger: »Ved du hvad, du skal lige en lille smule højere op og: »Ha’ en god dag«. De blinde kan også få en favorithjælper, hvis der er en frivillig, de bliver særligt glade for. Og lur mig, om ikke der er nogen, som kommer til at lære hinanden godt at kende på den baggrund. Normalt er det en reel fare, at man distancerer sig fra det, fordi det er digitalt. Men her bliver man personligt involveret. Det vil være grænseoverskridende for nogen, men andre vil synes, at det er totalt sjovt og genialt. Der skal vi bare finde dem, der synes, at det er sjovt.«

Læs mere om Be My Eyes på: bemyeyes.org