Nu skal vi selv betale for sikkerhed på rejsen

Fra nytår betaler den offentlige sygesikring ikke længere for hverken ambulancefly hjem fra ferien i Europa eller behandling uden for EU.

Det er sol og sommer og tur på en lejet motorcykel gennem det tyrkiske landskab. Men turen går galt, og du ender på hospitalet.

I dag dækker den offentlige sygeforsikring behandling i Europa og Tyrkiet, men fra 1. januar, kan et simpelt brækket ben hurtigt løbe op i flere tusinde kroner, når du skal behandles uden for Europa. Og skal du med ambulancefly hjem kan det endda blive til flere hundrede tusinde kroner. Nye regler afskaffer nemlig den gratis hjemtransport i Europa og al behandling i lande uden for EU, deriblandt Tyrkiet og Egypten.

En privat rejseforsikring er derfor essentiel, hvis uheldet skulle være ude på ferien. Forsikringsselskaberne har hidtil ikke ville melde ud, hvad deres forsikringer kommer til at dække, og hvad prisen for en ny rejseforsikring vil blive.

Samme dækning som før

Som det første store selskab, har Tryg nu fremlagt deres nye rejseforsikringer. 272 kroner er prisen for en forsikring, der dækker dig og din husstand i et år på rejser i Europa, hvis du vil være sikker på at kunne blive transporteret hjem ved sygdom. Hvis du vil sikre dig, at du kan få lægebehandling og efterfølgende blive transporteret hjem, når du er uden for EU, er prisen knap 1.000 kroner. Har du flere forsikringer hos Tryg skal du af med 495 kroner.

Topdanmark er også klar med nye forsikringer. Går rejsen til Tyrkiet er det nok med en forsikring, der dækker Europa, men går turen til f.eks. Egypten eller Tunesien skal forsikringen udvides til hele verden.

»Rigtig mange af vores kunder rejser til Tyrkiet, så derfor har vi valgt at inkludere Tyrkiet, da en del af Tyrkiet ligger i Europa,« siger Eric Erichsen, skadechef hos Topdanmark.

Hos Alm. Brand er man endnu ikke helt klar med alle detaljer som præmier og dækningsområder. Men når forsikringerne er på plads, vil alle kunder blive informeret om ændringerne, lover privatdirektør i Alm. Brand, Pia Holm Steffensen.

»Vi garanterer, at vores kunder er sikret den samme tryghed efter den 1. januar 2008, som de har i dag. Og kunderne bliver derfor også informeret grundigt i løbet af efteråret«, siger Pia Holm Steffensen.Samme melding lyder fra Codan, hvor man arbejder på de sidste detaljer, og endnu ikke kan komme med konkrete betingelser.

»Alle dem der allerede har en rejseforsikring hos os, er lige så godt dækket efter 1. januar som de er nu,« oplyser kommunikationskonsulent i Codan, Lisa Gubi Mørz.