Nu skal byhøns bo i penthouse

To kreative hjerner har sat sig for at flytte høns ind i de københavnske baggårde, for at rykke affald ud af dem. Klukkeri er det bæredygtiges nyeste vartegn.

Nyt bæredygtigt hønsehus til Københavns baggårde. Morten Ingeman (tv.) og Christian Hjorth Wöhliche står bag opfindelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig et cylinderformet dukkehus i flere etager. Forestil dig så, at huset er lavet af hampfibre med kogte knogler som bindemiddel og malet med linoliemaling udvundet fra hørfrø. Tilsæt høns, og du har et hønsepenthouse, der oven i købet tømmer skraldespanden. Det er, hvad de to produktionsteknologer fra Københavns Erhvervsakademi, Morten Ingeman Thaysen og Christian Hjorth Wöhliche, fra If Only What If Then What, har tænkt, da de udviklede et hønsehus, der passer lige ind i de københavnske bagggårde.

»Man kan stille det op ved en garage, et cykelskur eller lignende og bygge det op til tre meters højde, og have en udgang foroven, så hønsene kan gå oppe på taget,« fortæller Christian Hjorth Wöhliche.


 
Men fortvivl ikke, hønsene er ikke bare til pynt og klukkeri. De tager dine æbleskrog og salatrester.

»Vi har tænkt i alle mulige forskellige dyr, og hvordan de kunne nedbryde kompost. Og så kom vi frem til høns. Én høne spiser nemlig det samme, som en person smider ud om året af husholdningsaffald,« siger Christian Hjorth Wöhliche.

En fælles interesse
Samtidig er ideen, at huset kan graves ned, når man er færdig med at bruge det, udelukkende fordi, det er bygget af bæredygtige og nedbrydelige materialer. Man kan selv bestemme, hvor mange etager man vil have. Minimum tre moduler dog, men så har man også plads til otte høns. Og hjemmeproduceret spejlæg om søndagen.

Ønsket er også, at byhønsene skal bringe beboere tættere sammen om en fælles interesse i hverdagen.

»Vi håber, at det bryder lidt op for, at man ikke kender dem, der bor i ens opgang, fordi det giver et socialt mødested samtidig med, at man tager stilling til, hvad man smider ud af affald og madrester. Det er et af vores store ønsker, at der kommer mere fokus på det,« siger Christian Hjorth Wöhliche.

Prisen er endnu ikke fastsat, men de har flere boligblokke, der er interesseret så der går ikke længe, før produktion bliver sat i gang.

Læs mere om høns og hus her: if-only-what-if-then-what.dk