Nu sendes radiostation i udbud: 70 procent skal arbejde langt væk fra København

Regeringen og Dansk Folkeparti igangsætter nu genudbuddet af den radiokanal, som i dag drives af Radio24syv.

(ARKIV) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen løfter nu sløret for flere af udbudsbetingelserne for det såkaldte FM4-bånd - som i dag lægger bølger til Radio24syv - og det trækker væk fra hovedstaden.

Radiokanalens hovedredaktion skal nemlig fremadrettet ligge mindst 110 kilometer fra centrum af København, og mindst 70 procent af de ansatte skal arbejde uden for hovedstaden, fremgår det af en pressemeddelelse fra Kulturministeriet fredag.

»Radio24syv, der har drevet kanalen hidtil, har bevist, at det er muligt at give borgere i hele landet et større radioudbud med nyt indhold og nye formater. Jeg er sikker på, at en kommende aktør med disse rammer – hvem det end måtte blive – vil fortsætte med at udvikle radiomarkedet til gavn for lytterne,« lyder det ifølge kulturminister Mette Bock (LA) i meddelselsen.

De nærmere udbudsvilkår er blevet udformet i samarbejde med Dansk Folkeparti, hvor medieordfører Morten Marinus også er glad for at kanalens snarlige udbud.

»Vi mener, der er stort behov for en taleradio, der har og tager sit udgangspunkt i provinsen. DRs P1 ér allerede i København. Så er det godt, at der i fremtiden kommer en radio, der ser på Danmark og København udefra og ind i stedet for kun den anden vej,« siger han.

Siden de nye geografiske betingelser første gang blev offentliggjort med regeringens medieforlig i 2018, har det udløst gentagende kritik fra Radio24syv.

Afventer udbudsmaterialet

Radiokanalen valgte også tilbage i september at rette en klage til EU-Kommissionens konkurrencemyndighed. Det skete med henvisning til kanalens fortolkning af forligsteksten, hvor det fremgår, at kanalens hovedsæde skal placeres »vest for Storebælt«. Desuden skal »mindst halvdelen af de redaktionelle medarbejdere« og alle administrative medarbejdere være ansat uden for Sjælland.

Hos Berlingske Media, som er en af ejerne af Radio24syv, henviser koncerndirektør Anders Krab-Johansen også til forliget fra 2018.

»Jeg synes, at det har været en uskøn proces,« siger han og uddyber:

»Den har været trukket langt ud, og jeg synes, at det er problematisk, når der i forligsteksten står, at der skal være en 50-50-fordeling.«

Kommer de nye betingelser til at påvirke, hvorvidt der vil blive budt på FM4?

»Jeg ville ønske, at jeg havde et klart svar, men vi bliver nødt til at at se på det udbudsmateriale, som kommer på onsdag, og se på det derfra,« siger Anders Krab-Johansen.

Da Kulturministeriet offentliggjorde de nye udbudsbetingelser, fremgik det samtidig, at der på nuværende tidspunkt er fire til fem, som havde udvist interesse for kanalen. Det fremgår dog ikke, hvem der er tale om. Tidligere har et samarbejde mellem Herning Folkeblad, Skive Folkeblad, Sjællandske Medier, Lolland-Falsters Folketidende, Flensborg Avis, Radio ABC i Randers og Jysk Fynske Medier dog meldt sig med et radioprojekt.

Her ser viceadministrerende direktør hos Jysk Fynske Medier, Bjarne Munck, dog ikke et problem i ministeriets seneste udmelding.

»Vi burde ikke have nogle problemer med at håndtere de vilkår,« konstaterer han og uddyber:

»Det understreger, at de her udbudsbetingelser passer godt til os.«