Nu kan kulturlivet råbe i kor: Ny organisation ser dagens lys

Dansk Kulturliv er en samling af seks brancheorganisationer, der nu vil prøve at få flere danskere ud at opleve og deltage i kulturen. Kulturkommentator Anne Sophia Hermansen hilser foreningen velkommen og påpeger, at opgaven er stor.

Da »Hamlet« blev opført på Det Kongelige Teater sidste år, var mange pladser ikke i brug. Nu vil ny forening sørge for, at kulturlivet bliver hørt mere. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturbranchen har i flere omgange følt sig glemt i genåbnings- og coronadiskussioner i det hele taget.

Det har fået folk som kulturkommentator Anne Sophia Hermansen og Jon Stephensen, teaterdirektør på Aveny-T, til at foreslå, at kulturlivet skulle have en interesseorganisation, så branchen kunne tale med én stærk stemme.

Nu har en sådan forening set dagens lys, og den hedder Dansk Kulturliv. Organisationen er en samling af foreløbigt seks brancheorganisationer: Dansk Teater, Danske Koncert- og Kulturhuse, Danmarks Biblioteksforening, Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner, Dansk Live og Organisationen Danske Museer.

Peter Mark Lundberg, der er direktør i Dansk Teater og nu bestyrelsesleder og foreløbig talsperson, siger, at den nye foreningen udsprang af en række gode møder mellem kulturlivets aktører under nedlukningerne.

»Det har været tydeligt for enhver, at kulturlivet havde svært ved at trænge igennem under coronakrisen. Det laver vi om på nu,« siger Peter Mark Lundberg.

Peter Mark Lundberg er direktør i Dansk Teater og nu bestyrelsesleder i Dansk Kulturliv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr-foto.

»Vi har i forvejen CEPOS«

Peter Mark Lundberg nævner hjælpepakkerne, der manglede under første nedlukning, og anden nedlukning, hvor kulturlivet blev nedprioriteret i forhold til andre områder, da samfundet skulle åbnes igen.

»Vi oplevede, at politikerne gerne ville hjælpe, men at de havde svært ved at finde ud af, hvem de skulle lytte til. Så selvom opbakningen var stor fra både befolkningen og nogle politikere, så var der ikke ét sted, hvor der blev givet svar og formuleret løsninger,« siger Peter Mark Lundberg.

Alliancens langsigtede mål er at få flere danskere ind at opleve og deltage i kulturlivet, siger han.

Til det har kulturkommentator Anne Sophia Hermansen et par gode råd, siger hun onsdag til Berlingske.

Hermansen er vældig glad for, at organisationen er kommet til. Hun håber på, at Dansk Kulturliv på sigt vil minde om Danmarks Idrætsforbund (DIF), som jo samler alt fra minigolf til svæveflyvning i én fælles organisation.

»Vi har i forvejen Kraka, Cevea og CEPOS, og man kan undre sig over, at der ikke tidligere har været en organisation, der kan lægge pres på politikere, og som kan komme med kulturpolitiske indspark i den offentlige debat. Det kunne være kulturfradrag, kulturklippekort eller en undersøgelse af, hvad kulturen gør ved indsatte i fængsler og patienter på hospitaler,« siger Anne Sophia Hermansen, og fortsætter:

»Vi skal have samlet data, for tal fremmer den offentlige debat, og det skal være mere end bare besøgstal og KPIer (Key Performance Indicators, red.). Vi mangler tal på, hvad det betyder, at man omgiver sig med kunst, hvad får folk ud af at komme ud på museer, se på trivsel, se på mening, se på lykken, se på livet,« siger Anne Sophia Hermansen.

Peter Mark Lundberg siger også, at det netop er tiden efter covid-19, der optager Dansk Kulturliv. Foreningen kommer ikke til at sidde ét sted, men vil være et samarbejde mellem de indtil videre seks medlemsorganisationers allerede eksisterende sekretariater. Der kommer altså ikke én direktør, der taler på Dansk Kulturlivs vegne.

»Vi vil gerne være rigtig gode til at råbe op i kor. Men det skal ikke personificeres ned i enkeltpersoner. Det bliver emnet, der bestemmer, hvem der udtaler sig,« siger Peter Mark Lundberg.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) byder foreningen velkommen i pressemeddelelsen fra Dansk Kulturliv.

»Der er behov for et stærkt kulturliv, der sammen kan bidrage med gode svar på, hvad der skal til for, at kunsten og kulturen kan trives og udvikles. Det er spændende, at der nu kommer en organisation, der har som ambition at samle kulturlivet. Jeg ser frem til samarbejdet med Dansk Kulturliv,« udtaler kulturministeren i pressemeddelelsen.