Nu går jagten ind på Nobelmedaljen, som Knut Hamsun gav til nazisterne

Det er i år 100 år siden, at den norske forfatter Knut Hamsun fik Nobelprisen i litteratur. I 1943 gav han den i ærbødighed til naziregimet. Nu vil nordmændene have den forsvundne medalje tilbage.

Forfatteren Knut Hamsun var stor tilhænger af nazismen. Her møder han Josef Terboven i lufthavnen Fornebu ved Oslo, der var tysk rigskommissær i Norge under besættelsen 1940-1945. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt

En af de store tragedier i norsk litteratur er Knut Hamsuns (1859-1952) næsegrus beundring for det nazistiske Tyskland.

Den store forfatter, der i år for 100 år siden fik Nobelprisen i litteratur for sin roman »Markens grøde«, var i 1943 på besøg i Tyskland, hvor han blandt andet mødte Adolf Hitler og propagandaminister Joseph Goebbels.

Nobelprismodtagerens besøg blev brugt af naziregimet til at føre Tyskland frem som kulturnation. Ifølge den norske litteraturhistoriker Tore Rem var Hamsun den eneste virkelig berømte europæiske forfatter, der utvetydigt stillede sig på nazisternes side og støttede dem i hele perioden fra 1933 til 1945.

Knut Hamsun er en af verdenslitteraturens store forfattere. Han var også nazist og mødte under Anden Verdenskrig en række af naziregimets spidser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt.

Rejsen gjorde et enorm indtryk på Knut Hamsun, og da han kom hjem, vidste han dårligt nok, hvordan han på behørig vis skulle udtrykke sin kærlighed til regimet og takke for den tvivlsomme ære, der var overgået ham. Han besluttede derfor en måned efter besøget at sende sit kæreste eje, sin nobelmedalje med tilhørende diplom, til Joseph Goebbels.

»Jeg kender ingen, som utrætteligt år efter år har skrevet og talt menneskehedens sag så idealistisk som De, hr. Reichsminister,« skrev forfatteren til modtageren.

Joseph Goebbels og hans kone Magda tog deres egne og deres seks børns liv i førerbunkeren i 1945, kort før Nazityskland kapitulerede.

Siden har ingen set medaljen og diplomet, men nu vil norske litterater forsøge at finde Hamsuns takkegave til nazisterne.

På årets »Hamsundagene Hamarøy«, som er en litteraturfestival, der netop har fundet sted, startede man eftersøgningen af Hamsun-relikvierne.

Forfatteren Knut Hamsun til propagandaminister Joseph Goebbels

»Jeg kender ingen, som utrætteligt år efter år har skrevet og talt menneskehedens sag så idealistisk som De, hr. Reichsminister.«


»På årets Hamsundage starter jagten på medaljen, som ingen ved, hvor er. Dette er en vigtig og skræmmende historie, som skal fortælles,« siger festivalchef Anita Overelv til kulturplot.no.

Hun kalder jagten på medaljen for »et antifascistisk kunstprojekt«, og på festivalen kunne man blandt andet høre en samtale med Tore Rem, som har skrevet bogen »Knut Hamsun. Rejsen til Hitler«, om Knut Hamsuns besøg hos Adolf Hitler 26. juni 1943.

»Hvordan kan en verdenslitterat og et så klogt menneske som Hamsun gøre sådan noget? Der er kun få tidsvidner tilbage, og vi har ingen tid at miste,« siger Anita Overelv.

Findes det mere?

Det er tvivlsomt, om medaljen og diplomet overhovedet findes mere, og hvis det gør, er det højst usikkert om nogen ved, hvor det er.

Anita Overelv har allieret sig med blandt andet nogle tyske journalister og kulturfolk og håber nu, at de vil finde frem til noget.

Goebbels’ dagbøger blev i 90erne fundet i Moskva af tyske historikere, og det kunne derfor være en idé at søge der, siger Anita Overelv til NRK.

Ved retsopgøret efter krigen lod man den gamle forfatter slippe mildt ved at betegne ham som alderdomssvækket og senil.

Siden har debatten om hans holdninger og ubestrideligt store forfatterskab raset, for som altid kan man stille spørgsmålet, om man kan læse hans bøger uden at skele til hans nazisme?