Nu forsvarer Brian Laudrup sin Dubai-ros – se klip fra reklamen, der fik ham fyret

Både TV 2 og Politiken har droppet deres samarbejde med Brian Laudrup, efter at han optrådte i en reklame for Dubai i forbindelse med VM i Qatar. Nu taler han om sagen.

 
I en video, Visit Dubai har udgivet, roser Brian Laudrup Dubai. Videoen fungerer som en reklame for, hvor fans kan opholde sig i Dubai under VM i fodbold og tage til Qatar for at se kampene. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fodboldlegenden Brian Laudrup sidder på »toppen af verden«, som intervieweren siger, på en tagterrasse i Dubai.

Man fristes til at sige »højt at flyve, dybt at falde«, men det var nogle andre ord, som Brian Laudrup bruger i reklamevideoen, der ligger på VisitDubais hjemmeside, og som du kan se et uddrag af ovenfor.

»Det er åndeløst smukt. Det er svært at sætte ord på, jeg er målløs,« siger Brian Laudrup i videoen om udsigten over de enorme kunstige, palmeformede øer, som emiratet har fået bygget.

Videoen af Brian Laudrup på »toppen af verden« fik ham droppet fra sine job som fodboldkommentator på TV 2 og i Politiken.

»Vi er sammen med Brian Laudrup blevet enige om at stoppe samarbejdet, fordi det ikke er foreneligt med den kampagne, han deltager i lige nu,« udtalte Frederik Lauesen, TV 2s sportschef.

I videoen fortæller den 53-årige fodboldkommentator om sin scoring mod Brasilien i kvartfinalen ved VM i 1998 og den efterfølgende opsigtsvækkende jubelscene.

Desuden taler han i rosende vendinger om omgivelserne i Dubai, hvor en del fodboldfans ventes at skulle bo under VM i Qatar til vinter. Men både Dubai og Qatar er blevet kritiseret for manglende respekt for menneskerettigheder. Blandt kritikpunkterne er umenneskelige forhold for gæstearbejdere, begrænset ytringsfrihed, og at homoseksualitet er ulovligt.

Nu har Jyllands-Posten udgivet et langt interview med Brian Laudrup, som forklarer, at han blev kontaktet af et engelsk reklamebureau, der forklarede ham, at han skulle tale om sin legendariske fejring, at han på intet tidspunkt har talt direkte med nogen fra Dubai, og at han ikke siger, at Dubai er verdens bedste sted at være.

»Verdens bedste rejsedestination«

Brian Laudrup og Søren Colding poserer, efter at Brian Laudrup har udlignet til 2-2 i kampen mod Brasilien. Brasilien vandt 3-2, og det blev Brian Laudrups sidste kamp for det danske landshold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Patrick Kovarik/Ritzau Scanpix.

Avisen spørger blandt andet Brian Laudrup, om han ikke overvejede, at han skulle reklamere for et emirat, der som nævnt ovenfor er blevet kritiseret for sine brud mod menneskerettighederne.

»Selvfølgelig gør man altid sine overvejelser, uanset hvad man bliver spurgt om. Hvis jeg skal være helt ærlig, har jeg nok været naiv. (…) Men jeg nåede ikke at tænke over, at det ville være så kontroversielt og så forfærdeligt. For mig er Dubai, ja, Tripadvisor peger på Dubai som verdens bedste rejsedestination. Rigtig mange mennesker rejser derned – også danskere. Legoland er i Dubai, man kan drikke Carlsberg og købe B&O. Så spørger jeg, hvad er det, jeg har gjort, som er så forfærdeligt?« svarer Brian Laudrup, som også bliver foreholdt, at hans egen datter er gift med en kvinde, hvilket hun selvsagt ikke kunne være et sted, hvor homoseksualitet er forbudt.

Brian Laudrup begrundede fredag i et skriftligt svar til B.T., hvorfor han deltager som reklamesøjle for Dubai.

»Med tanke på, at Dubai hvert år besøges af 14 millioner turister, hvoraf cirka 65.000 er danskere, og vi er rigt repræsenteret af danske virksomheder, så er markedsføringen »Where The World Celebrates« vel næppe forkert,« skrev han.

TV 2, der altså har stoppet samarbejdet med Brian Laudrup, har købt rettighederne til at vise store dele af VM i Qatar. Derudover viser DR også kampe fra VM i Qatar. Hverken DR eller TV 2 har villet oplyse, hvad de har betalt for rettighederne.

Qatar har ifølge TV 2 brugt 1.314.290.000.000 kroner på VM. Altså over tusind milliarder kroner, hvilket gør slutrunden 15 gange dyrere end den hidtil dyreste sportsbegivenhed, vinter-OL i Sochi i Rusland i 2014.

The Guardian afslørede i 2021, at 6.500 migrantarbejdere er døde i Qatar, siden landet fik tildelt VM-værtskabet.

Brian Laudrup er ikke ene om at modtage kritik for støtte til arabiske stater.

Den kvindelige landsholdsspiller Nadia Nadim har også fået kritik, fordi hun optræder som ambassadør for VM i Qatar. Dansk Flygtingehjælp valgte siden at droppe Nadim, som ellers har været ambassadør for organisationen.

Håndboldtræneren Jan Pytlick er ligeledes blevet kritiseret heftigt, fordi han har sagt ja til jobbet som træner for Saudi-Arabiens herrelandshold.

Den danske verdensmester i badminton, Victor Axelsen, annoncerede sidste år, at han ville flytte til Dubai, og blev også der udsat for kritik.