Nu er udkastet til genåbningen af Danmark klar: »Vi havde håbet, at vi nu havde fået afklaring«

I udkastet til genåbningen fremgår det, at forsamlingsforbuddet på over 100 personer forlænges til 31. oktober. Men det er fortsat uvist, præcist hvilke restriktioner de danske spillesteder kommer til at leve under. »Som modellen er nu, afholder det spillesteder fra at afvikle koncerter,« lyder det fra interesseorganisation.

»Vi havde håbet, at vi nu havde fået afklaring, så vi kunne komme i gang,« siger Esben Marcher, sekretariatschef i interesseorganisationen Dansk Live. Billedet er fra Grøn Koncert på Amager i 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det danske kulturliv venter i disse timer i spænding på at finde ud af, præcist hvordan den yderligere genåbning af landet kommer til at se ud. Selvom der ikke foreligger en endelig aftale, er Berlingske kommet i besiddelse af udkastet til den yderligere genåbning af Danmark.

I udkastet fremgår det blandt andet, at diskoteker og natteliv må vente med at åbne til og med 31. oktober, mens forsamlingsforbuddet på 100 personer ligeledes forlænges til udgangen af oktober. Der er fortsat politiske forhandlinger forude, men der tegner sig lige nu et tydeligt billede af, at flere brancher må leve under restriktioner.

Esben Marcher, Dansk Live

»Spillestederne er parate til at gøre alt, hvad de kan gøre, for at undgå smitte. Men ingen kan garantere noget.«


»Vi havde håbet, at vi nu havde fået afklaring, så vi kunne komme i gang. Men selvfølgelig forstår vi samtidig, at man fra politisk side må prioritere, når smitteudviklingen går i den forkerte retning,« siger sekretariatschef i Dansk Live Esben Marcher.

Gør det nogen forskel for spillesteder, hvis forsamlingsforbudet forlænges til 31. oktober?

»Der er ikke noget nyt under solen. Det er godt, at politikerne har forståelse for, at restriktioner også må medføre kompensation. Kompensationen redder dog ikke branchen, det udskyder snarere krisen. Det er stadig vigtigt, at der bliver udarbejdet en model, der i højere grad tager højde for virksomheder, der har åbnet for billetsalg, således at deres kompensation for tabt indtjening ikke falder så drastisk, når man åbner billetsalget. Som modellen er nu, afholder det spillesteder fra at afvikle koncerter.«

Ifølge udkastet undersøges det også, om større spillesteder skal kunne afholde koncerter med op til 500 personer.

Esben Marcher, hvis forsamlingsforbuddet ophører, kan spillesteder vel ikke garantere, at ingen bliver smittet, selvom de overholder retningslinjerne?

»Nej. Men spillestederne er parate til at gøre alt, hvad de kan gøre, for at undgå smitte. Men ingen kan garantere noget.«

Så er det vel en dårlig idé overhovedet at åbne spillesteder?

»Du kan også tage i indkøbscenter eller andre butikker, og der kan man heller ikke garantere noget. Det er et grundvilkår.«

Kalder på respekt

I de seneste uger har utålmodigheden og utilfredsheden bredt sig i kultur-Danmark. Musikeren Simon Kvamm var for nylig ude med riven efter de danske politikere i en opsang på Facebook. Han råbte efter hjælp fra politikerne, men også efter en anerkendelse af, at spillesteder er anderledes end diskoteker og natklubber.

»Jeg synes, at mine kolleger i hele musikbranchen henover sommeren har vist sig modne til at gennemføre koncerter, der imødekommer alle sikkerhedskrav på en måde, der kalder på den samme anerkendelse og respekt, som man har vist fodboldbranchen,« skrev Simon Kvamm.

Esben Marcher fortalte i den forbindelse til Berlingske, at Simon Kvamm har en pointe.

»Livearrangørerne har jo også før coronakrisen været vant til at håndtere mange mennesker med hensyn til sikkerhed, så selvfølgelig kan de også håndtere de restriktioner, som er indført på grund af corona,« sagde Esben Marcher.

Diskusionen om, at spillesteder og natteliv bliver smidt i samme pulje, reagerede kulturminister Joy Mogensen (S) på onsdag.

»Regeringen er optaget af også at få musikere og kunstnere i gang så meget som muligt. Derfor ser regeringen naturligvis på spillesteder og kulturinstitutioner på en anden måde end nattelivet,« skrev Joy Mogensen i en kommentar til Ritzau, efter at også en række partier krævede, at der skulle forhandles om natteliv og spillesteder hver for sig.

Du finder overblikket over udkastet til genåbningen af Danmark her.