Nu er det muligt at dø bæredygtigt – jysk bedemand udvikler kiste i pap

En ny og danskudviklet kiste i pap gør det muligt at mindske livets allersidste CO2-aftryk.

Inderkisten i pap placeres i en specialudviklet kiste i træ. På den måde tager afskeden i kirken sig ud som altid, mens det kun er inderkisten, som brændes på krematoriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Green Goodbye
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Innovative og grønne løsninger finder vej overalt, og i døden er ingen undtagelse.

Således har den jyske bedemand Jørgen Ødegaard udviklet en kiste af pap, som mindsker CO2-udslippet ved kremeringer betragteligt og i øvrigt lever op til nøjagtig de samme krav til kister, som de traditionelle i træ, skriver TV Midtvest.

Green Goodbye, kalder Jørgen Ødegaard sin kisteproducerende virksomhed.

Ifølge Jørgen Ødegaard viser foreløbige beregninger, at hans kiste giver en CO2-besparelse på op mod 80 procent i forhold til en normal trækiste, og i et land hvor langt størstedelen af os, 85,8 procent i 2020, vælger at blive kremeret, er det ikke så lidt endda i det store billede.

Hvorfor skal døden være bæredygtig?

»Ja, hvorfor ikke, kunne jeg stille som modspørgsmål? For det første har vi alle sammen et ansvar der, hvor vi kan hjælpe til og gøre noget for at skåne miljøet, og så har vi som bedemænd flere gange fået spørgsmålet, om ikke vi havde et mere bæredygtigt alternativ til trækisten. Det har vi ikke haft, men det har vi nu,« siger Jørgen Ødegaard til Berlingske.

Konkret foregår det sådan, at afdøde lægges i kisten af pap, som så placeres i en specialudviklet kiste af træ. På den måde tager afskeden sig ud som normalt i kirkerummet, når de pårørende skal sige deres sidste farvel. Forskellen består i, at når trækisten med papkisten i sig ankommer til krematoriet, tages kisten i pap ud, og så er det kun den, som bliver brændt.

Trækisten, tværtimod, kan genanvendes 20-25 gange.

Bedemand Jørgen Ødegaard er her fotograferet med sin specialudviklede kiste, som rummer inderkisten i pap. Trækisten fås både i hvid samt i hvidpigmenteret eg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Green Goodbye.

Kisten i pap skal imidlertid ikke lyde som en discountdød, og man er opmærksom på, at der for de efterladte er etik og følelser forbundet med valg af kiste, forsikrer Jørgen Ødegaard:

»Jeg har fra dag ét insisteret på at kalde det for en inderkiste, vel vidende at den er lavet af genbrugspapir og er af pap. Pap kan for nogle lyde en smule negativt ladet, men det behøver det altså ikke at være, og inderkisten er både præsentabel og ordentlig,« siger Jørgen Ødegaard til Berlingske.

I kølvandet på præsentationen af den nye bæredygtige kiste har Jørgen Ødegaard modtaget et væld af reaktioner på mail, sms og på de sociale medier, og selv om mange er positivt stemt over for initiativet og kan se meningen med ideen, er der også borgere, som er kritiske.

»Nogen skriver, at de ikke selv kunne tænke sig sådan en kiste, mens andre reagerer på det her miljøhysteri, som en kaldte det. De synes, at det er for meget, at vi også i døden skal konfronteres med et CO2-udslip, og det skal der være plads til. Vi er ikke ens alle sammen, og vi kunne ikke drømme om at fjerne trækisten, så den kan man stadig vælge,« siger han.

Den nye bæredygtige kistes forventes at være i handlen fra 1. december.