Nu begynder Frankrig at sende stjålen kunst fra kolonitiden tilbage til Afrika

I 2017 annoncerede den franske præsident, Emmanuel Macron, at Frankrig ville tilbagelevere kunst, som var stjålet i kolonitiden. Nu leverer man 26 enestående kunstværker tilbage til Benin.

Tre af de kunstværker, som det etnologiske museum Musée du quai Branly i Paris nu leverer tilbage til Benin, hvorfra franske tropper plyndrede dem for over 100 år siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philippe Wojazer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I disse dage kan man på det store etnografiske museum Musée du quai Branly midt i Paris se en enestående samling af kunstgenstande fra det afrikanske land Benin.

Det er så at sige sidste chance for at se dem i Paris, for om kort tid vil de for altid blive sendt tilbage til Benin, hvorfra det franske kolonistyre stjal dem fra et kongeligt palads for mere end 100 år siden.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, besøgte forleden udstillingen, hvor han talte om tilbageleveringen.

Her fortalte han, at det har været en udfordrende proces at planlægge tilbageleveringen til Benin.

»Den rejse, som nu ligger foran os, er en retfærdig rejse, og det er den rette vej frem, som åbner for mange andre muligheder i fremtiden,« sagde Emmanuel Macron.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, besøgte forleden det etnologiske museum Musée du quai Branly, som nu leverer 26 kunstværker tilbage til Benin i Afrika. I 2017 lovede præsidenten, at Frankrig vil repatriere kulturarv, som blev stjålet og bragt til Frankrig i kolonitiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHEL EULER / POOL.

Tilbageleveringen er kulminationen på det initiativ, som den franske præsident tog i 2017, da han på Joseph Ki-Zerbo universitetet i Burkina Faso deklarerede, at han ville gøre alt for at returnere kulturgenstande, som franskmændene plyndrede fra lande i blandt andet Afrika i kolonitiden.

»Jeg kan ikke acceptere, at en stor del af adskillige afrikanske landes kulturarv befinder sig i Frankrig. Der er historiske årsager til det, men der er ingen gyldig, retfærdig grund til, at det skal blive ved med at være sådan,« sagde Macron.

I forlængelse af talen nedsatte præsidenten en kommission ledet af historikerne Bénédicte Savoy og økonomen Felwine Sarr, som i 2018 i en rapport anbefalede, at Frankrig tilbageleverede genstande, der var blevet stjålet af den franske hær, videnskabsmænd eller franske embedsmænd i kolonitiden. Anbefalingen har politisk opbakning i det franske parlament.

Opgør med kolonitiden

Macrons initiativ er del af en international bølge, hvor forhenværende kolonimagter tilbageleverer kulturarv, som de har stålet i de tidligere kolonier. Blandt andet Tyskland, Holland og Belgien er i gang med repatriering af kunst.

Ud over den fysiske tilbagelevering af kulturarv til deres ejere har denne tendens også stor symbolsk betydning i en tid, hvor der er stærkt fokus på racisme og kolonitiden, og hvor der forgår en omskrivning af historien.

Gæster på udstillingen af de 26 kunstværker på Quai Branly museet i Paris, som snart leveres tilbage til Benin. Fold sammen
Læs mere
Foto: PASCAL ROSSIGNOL.

Franske kunsthistorikere anslår, at 90 procent af Afrikas kulturarv befinder sig i Europa, skriver France 24.

Bénédicte Savoy og Felwine Sarrs rapport fra 2018 fastslog, at 46.000 ud af 90.000 afrikanske genstande, som opbevares på Musée du quai Branly, bør tilbageleveres. Det store British Museum i London har endnu flere genstande, og her har de berømte Benin-bronzer, som er enestående kunstværker, skulpturer af menneskelige figurer, i årevis givet anledning til diskussion om repatriering.

De 26 genstande blev i 1892 plyndret af franske tropper, som invaderede kongeriget, der dengang hed Danhomè og i mere end 60 år var en fransk koloni. Der er blandt andet tale om fornemme eksempler på møbler, træskærerarbejder og skulpturer af menneskelige figurer. Danhomè er i dag en del af det sydlige Benin.

Ifølge The New York Times vil Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Benins præsident, Patrice Talon, foretage den formelle overdragelse af de 26 genstande i den officielle præsidentbolig i Paris, Élysée Palæet, inden de bliver sendt til Benin. Her vil de først blive udstillet i byen Ouidah, hvorfra Portugal i kolonitiden handlede med slaver, og senere vil de blive flyttet til et nybygget museum i Abomey.