Nordjyske »Mizz Privileze«: Det er ikke tilfældigt, at Inger Støjberg kritiserer kunststøtte til mand i paryk og højhælede sko

Inger Støjberg mener, at kunststøtten er »stukket helt af«, når den gives til en mand i højhælede sko og paryk.

»Jeg er selv fra Nordjylland ligesom Inger, og jeg kan virkelig mærke, hvor mange nordjyder der elsker drag, når jeg er på besøg. Måske skulle hun prøve at komme til et af mine shows i Aalborg det her efterår og opleve the power of drag,« siger Michael Bjerring / Miss Privileze. Fold sammen
Læs mere
Foto: Filip Vest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nedladende og diskriminerende, når Inger Støjberg siger, at den kendte kunstner Adam Christensen ikke bør få Kunstfondens treårige legat på 885.000 kroner. Det mener foreningen LGBT+Danmark, som Berlingske har bedt om at kommentere udmeldingen fra Danmarksdemokraterne.

Danmarksdemokraternes partileder bruger Adam Christensen som eksempel på, at den offentlige kunststøtte er »stukket helt af«, men benytter ikke anden begrundelse, end at den pågældende harmonikaspillende kunstner »bærer paryk og går i højhælede sko«.

»Nedladende og diskriminerende.« mener Susanne Branner Jespersen, sekretariatsleder for LGBT+ Danmark, som kritiserer Inger Støjbergs udtalelser om dragkunstneren Adam Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Berlingske har bedt sekretariatschef for LGBT+ Danmark, Susanne Branner Jespersen, vurdere Inger Støjbergs udtalelse om Adam Christensen, der har LGBT-baggrund, og hun mener, at den er »nedladende og diskriminerende«.

Adam Christensen arbejder blandt andet med installationer, hvori han iscenesætter sig selv som fortæller af historier om »hjertesorg, melankoli, ensomhed og hverdagens trivielle dramaer«.

Statens Kunstfond fremhæver i sin beskrivelse af Adam Christensens totalinstallation »Ghosthouse«, som kunstneren fik indrettet i Den Frie Udstillingsbygning i 2020:

Det var et ifølge kunstfondens hjemmeside et »spektakulært spøgelseshus, hvor publikum i vogne blev kørt fra den ene forunderlige oplevelse til den anden. Skelsættende var Adam Christensens performance, da han med lige dele følsomhed og voldsomhed trådte frem med sin harmonika og sang med en skælvende inderlighed«.

Ovennævnte beskrivelse af Adam Christensens produktion var dog ikke relevant for Inger Støjberg, der i et interview til Jyllands-Posten i stedet valgte at fokusere på kunstnerens udseende:

»Jeg mener simpelthen ikke, at det er vigtigt, at der sidder en mand med paryk i højhælede sko og spiller på harmonika. Statens Kunstfond har i år et budget på 515 millioner kroner,« sagde Inger Støjberg til avisen og henviste til en performance af Adam Christensen, der blev tildelt et treårigt arbejdslegat.

Susanne Branner Jespersen hæfter sig ved, at Inger Støjberg ikke har faktiske beføjelser over Statens Kunstfond, og at partilederens udtalelse derfor ikke i formel forstand er diskriminerende.

»Man ville ikke kunne vinde en retssag mod Støjberg for diskrimination, men det er klart, at hendes udtalelse i sig selv er nedladende og diskriminerende,« siger Susanne Branner Jespersen.

Inger Støjbergs udtalte sig om Adam Christensen i forbindelse med sit og Danmarksdemokraternes forslag om at hæve kørselsfradraget, så det bliver billigere at køre til og fra arbejde i yderkommunerne. Det forslag skulle efter partiets mening finansieres ved at spare 800 millioner kroner på et kulturliv, hvor støtten ifølge Inger Støjberg »stikker fuldstændig af«.

Hun peger blandt andet på de livslange ydelser til kunstnere som Carsten Jensen, Jytte Abildstrøm og Erik Clausen, mens Adam Christensen bliver nævnt som en af de øvrige kunstnere, som Inger Støjberg ikke mener bør have statsstøtte.

Hun afviser over for Jyllands-Posten, at spareforslaget er populistisk.

»Det er det da overhovedet ikke. Det er et spørgsmål om at ville prioritere noget frem for noget andet. Man må spille al den harmonika i højhælede sko og paryk, man vil. Bare ikke for mine penge,« siger hun.

Miss Privileze

Inger Støjbergs udtalelser ærgrer dragkunstner, Michael Bjerring, der er uddannet skolelærer, men som i dag lever af at optræde under navnet »Mizz Privileze«.

Han pointerer, at Inger Støjberg i interviewet til Jyllands-Posten viser et foto af Adam Christensen, og med den gestus reducerer ham som kunstner til en »mand med paryk«.

Adam Christensen er med i 3. sæson af DR-programmet »Kunstnerkolonien«. Adam Christensens treårige legat nævnes nu af Inger Støjberg som et eksempel på kunststøtte der er »stukket helt af«.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

»Som dragkunstner har jeg selv måtte forsvare mit virke flere gange, og jeg synes, det er ærgerligt, at Støjberg bidrager til en undervurdering af drag som kunstform. I det her tilfælde er der jo også tale om en kunstner, som blandt andet arbejder med tekstil, video og så også bruger sig selv i sin kunst,« siger Michael Bjerring / Mizz Privileze.

Om netop den kunst skal have statsstøtte eller ej, vil han ikke forholde sig til, men han mener, at det er helt bevidst, at Inger Støjberg formulerer sig, som hun gør.

»Hun bruger det, at Adam gør noget uden for normerne til at vise, at hun er folkelig, fordi hun tager afstand til det. Men handler folkelighed ikke om at fejre forskellighed, og at vi skal tale hinanden op? Jeg er selv fra Nordjylland ligesom Inger, og jeg kan virkelig mærke, hvor mange nordjyder der elsker drag, når jeg er på besøg. Måske skulle hun prøve at komme til et af mine shows i Aalborg det her efterår og opleve the power of drag,« siger Michael Bjerring / Miss Privileze.

Berlingske har i dag forsøgt at få Inger Støjberg i tale, men Danmarksdemokraterne er ikke vendt tilbage på  henvendelsen. Adam Christensen er i øjeblikket aktuel på et galleri i Prag i Tjekkiet, hvor han skal udstille kunstværker i tekstil. Udstillingen kombineres med en performance. Adam Christensen beskriver sig over for Jyllands-Posten som transvestit:

»Jeg er jo transvestit, og jeg bruger det meget i min kunst. Jeg er ikke en dragqueen som sådan. Det ligger mere i min seksuelle identitet.«

I offentligheden er Adam Christensen også kendt som medvirkende i DRs dokumentarserie »Kunstnerkolonien« og er i øjeblikket også aktuel med udstillingen »You Might Wanna Stay Over« på Rønnebæksholm sammen med Ursula Reuter Christiansen i udstillingen.

Bestyrelsesleder i Statens Kunstfond Gitta Malling siger til Berlingske, at den offentlige kunststøtte er en blåstempling af de kunstnere, der har gjort en betydelig indsats for Danmark og dansk kultur.

»Det er en måde at sikre at de vigtige kunstnere også fremadrettet kan arbejde og ikke tabes på gulvet, selvom de måtte gå ned i produktion som følge af alder eller sygdom,« siger Gitta Malling.