Non-binær transperson nomineret til kvindelig litteraturpris. »Det er et historisk øjeblik«

Romanen »Freshwater« overbeviste juryen bag Women´s Prize for Fiction om 31-årige Akwaeke Emezis talent. At forfatteren ikke ser sig selv som kvinde, er ifølge juryen ikke noget problem.

Akwaeke Emezi er ikke en kvinde. Heller ikke ifølge sig selv. Akwaeke Emezi er heller ikke en mand. Akwaeke Emezi er en non-binær transperson, og nu er den 31-årige nigerianskfødte forfatter med de malajiske rødder også havnet på den 16 titler lange longlist til en af Storbritanniens mest prestigefyldte litteraturpriser, Women´s Prize for Fiction. Det skriver Women´s  Prize for Fiction på sin hjemmeside.

Det er første gang i prisens 27 år lange historie, at en non-binær transperson får dén ære.

Akwaeke Emezi nomineres for romanen »Freshwater«. Den handler om et barn, Ada, der fødes, fyldt med ånder.  Ånderne viser sig at være en stor udfordring for hendes katolske far.

Akwaeke Emezi er én af i alt syv debutanter, der er nomineret til Women´s Prize for Fiction og de medfølgende 30.000 pund. Blandt de øvrige ni nominerede finder man både en tidligere modtager af den fornemme Man Booker Prize og en kvinde, der allerede har modtaget kvindelitteraturprisen én gang før.

Shitstorm

På Instagram skriver Akwaeke Emezi, at der har været »en shitstorm« mod hende, siden nyheden om nomineringen kom frem, men at hun tager det roligt:

»Jeg for mit vedkommende vil bare passe mig selv - jeg vil ikke »forklare« noget eller gå ind i nogen diskussioner, med mindre jeg rent faktisk vinder prisen. I så fald fuck me, så giv med de £30 mio. og en mikrofon, så jeg kan KOMMENTERE«

»De er en vidunderligt talentfuld forfatter, og vi vil meget gerne fejre dem.«


Andre vil gerne forklare:

»Det er et historisk øjeblik,« siger formanden for juryen, professor Kate Williams, til The Guardian.

»Vi er meget omhyggelige med ikke at google de forfattere, vi nominerer, så vi vidste ikke noget ... men vi var meget glad for bogen, den er vidunderlig. De (Akwaeke Emesi, red.)  er en vidunderligt talentfuld forfatter, og vi vil meget gerne fejre dem.«

Arifa Akbar, der er kritiker og journalist og  medlem af juryen for Women´s Prize of Fiction, skriver i en kommentar, at hun »håber, at bogen vil blive set for, hvad den er« i stedet for at blive kapret af »en eller anden kønspolitiske dagsorden«:

»Prisen bygger på vurderinger af bøger, ikke af deres forfattere, og da jeg og de andre i juryen læste Emezis debutroman, blev vi slået af dens stemme, dens historie og dens idérigdom,« skriver Arifa Akbar.

Akwaeke Emezis britiske forlag, Faber & Faber, har tidligere oplyst, at man fra forlagets side først gjorde Women´s Prize for Fictions jury opmærksom på »Freshwater«, efter at man havde fået grønt lys af forfatteren til at nominere vedkommende til en litteraturpris for kvinder:

Ifølge The Guardian har Akwaeke Emezi  for sit eget vedkommende sagt, at »de er lykkelige over at være kommet på den eftertragtede litteraturpris´ longlist.«