Nobelpristager raser: Vil aldrig mere tale med journalister

Peter Handke er i årevis blevet kritiseret for sin støtte til Serbien og Slobodan Milosevic. Men nu har den nykårede nobelpristager i litteratur fået nok af alle de kritiske spørgsmål.

»Jeg er forfatter, ligesom Tolstoj, Homer og Cervantes, så lad mig være i fred og lad være med at stille den slags spørgsmål,« siger Peter Handke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alain Jocard/Ritzau Scanpix

Det begyndte ellers så godt. Den østrigske forfatter Peter Handke, der torsdag i sidste uge fik at vide af Det Svenske Akademi, at han modtager årets nobelpris i litteratur, blev tirsdag aften modtaget af borgmesteren i fødebyen, Griffen. Nu skulle der skåles. Nu skulle det fejres, at Østrig havde fået sin første nobelpristager i litteratur, siden Elfriede Jelinek modtog hæderen i 2004.

Men så var der en journalist, der spurgte til Peter Handkes berygtede proserbiske holdninger og adfærd, herunder hans begravelsestale for den forhenværende serbiske præsident Slobodan Milosevic, og så fik den 76-årige forfatter nok.

»Jeg stod foran min havelåge (i en forstad til Paris, red.), og der var 50 journalister – og alle spurgte om det samme som Dem,« sagde han ifølge den østrigske lokalradio ORF Kärnten.

»Der var ingen af de tilstedeværende, der sagde, at de havde læst noget af det, jeg har skrevet eller ved, hvad jeg har skrevet. Der blev kun spurgt: Hvordan reagerer verden? Reaktioner på reaktioner på reaktioner. Jeg er forfatter, ligesom Tolstoj, Homer og Cervantes, så lad mig være i fred og lad være med at stille den slags spørgsmål.«

Efterfølgende lod Peter Handke vide, at han aldrig mere vil besvare spørgsmål fra journalister, eftersom ingen journalister, som han ser det, interesserer sig det mindste for ham som forfatter.

Peter Handke, der almindeligvis regnes for en af de fineste nulevende tysksprogede forfattere,  har i årevis været genstand for kontroverser på grund af sin åbenlyse støtte til Serbiens rolle under krigen i Bosnien.

»Vi er stumme af forbløffelse,« sagde f.eks. forfatteren Jennifer Egan, formand for PEN America, efter at det var blevet offentliggjort, at Peter Handke skulle have nobelprisen. »Vi forkaster beslutningen om, at man kan fejre en, som tvivler på veldokumenterede krigsforbrydelser, for sproglig opfindsomhed.«

Den bosnisk-tyske forfatter Saša Stanišić langede hårdt ud efter Peter Handke, da han selv tidligere i år modtog den prestigefulde Deutscher Buchpreis, og tilbage i 1999 skrev den britiske forfatter Salman Rushdie, at Peter Handke »havde forbløffet selv sine mest passionerede beundrere med sin række af passionerede undskyldninger for Slobodan Milosevics morderiske regime«.

Onsdag skulle Peter Handke have være fejret ved en mere officiel højtidelighed i Griffen, men den er ifølge ORF Kärnten blevet aflyst, og der kommer ingen andre.