Nobelprisen går overraskende til amerikansk poet

Den amerikanske poet Louise Glück får årets nobelpris i litteratur. Hun blev for fem år siden hædret af præsident Barack Obama.

I 2015 overrakte USAs daværende præsident, Barack Obama, den mest fornemme amerikanske udmærkelse til kunstnere – National Humanities Medal – til poeten Louise Glück. Fold sammen
Læs mere
Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nobelprisen i litteratur 2020 går overraskende til den amerikanske poet Louise Glück.

Det Svenske Akademis Nobelkomité begrunder valget af Glück med »hendes umiskendelige poetiske stemme, som med streng skønhed gør det enkelte menneskes eksistens universel«.

Louise Glück er 77 år gammel og debuterede som forfatter i 1968 med digtsamlingen »Firstborn«, som fik meget fine anmeldelser.

Hun har gennem sin karriere modtaget adskillige fornemme priser, blandt andet Pulitzer Prize og National Book Award. I 2015 fik hun tildelt USAs højeste anerkendelse til kunstnere, National Humanities Medal, som blev overrakt af præsident Barack Obama i Det Hvide Hus.

Louise Glück er født i New York og voksede op på Long Island. Som ung led hun af anoreksi, men blev senere helbredt.

Hendes digtning kredser om at belyse traumer, begær og natur, og hun er kendt for at skrive blændende og meget åbent om melankoli og ensomhed.

Et overraskende valg

Valget af Louise Glück er en overraskelse.

Inden verdens største og mest prestigefyldte litteraturpris annonceres af Det Svenske Akademi i Stockholm, gætter litterære eksperter, journalister og bookmakere hvert år på, hvem årets pris går til, men ingen havde i år peget på Louise Glück.

Jamaica Kincaid fra Antigua i Caribien og Anne Carson fra Canada var i år betragtet som favoritter, men også Hilary Mantel fra Storbritannien, Michel Houellebecq fra Frankrig, Joyce Carol Oates og Marilynne Robinson fra USA samt David Grossman fra Israel har været nævnt som mulige modtagere.

Torsdag klokken 13 offentliggjorde Det Svenske Akademis permanente sekretær Mats Malm navnet på årets modtager af Nobelprisen i litteratur, den amerikanske poet Louise Glück. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Montgomery/Reuters/Ritzau Scanpix.

Sidste år vakte Nobelkomiteen stort furore, da den valgte den østrigske forfatter Peter Handke til årets modtager af nobelprisen i litteratur.

Peter Handke er kontroversiel, fordi han i forbindelse med den jugoslaviske borgerkrig støttede serberne og afviste, at de skulle have begået krigsforbrydelser, og fordi han forsvarede krigsforbryderen Slobodan Milosevic og talte ved hans begravelse.

Handke anses for at være en brillant forfatter, men han er også blevet kaldt en »storpolitisk idiot«, og da han fik Nobelprisen, medførte det en byge af protester.

Derfor var det også ventet, at Nobelkomiteen i år ville træffe et ukontroversielt valg. Det er tilsyneladende sket. Litterater og redaktører glæder sig over, at prisen i år er gået til en poet, hvilket ikke sker ofte.

»Siden sin debut med »Firstborn« har hun hørt til blandt de mest fremtrædende lyrikere i den amerikanske samtidslitteratur. Hun har fået udgivet 12 digtsamlinger og et par bøger med essays om poesi. Hele hendes forfatterskab er kendetegnet af en stærk vilje til at skrive klart. Barndommen, de nære relationer til forældre og søskende er motiver, som aldrig har ladet hende i ro,« siger Nobelkomiteens formand, Anders Olsson.

Prisen er på ti millioner svenske kroner. Der bliver i år ingen prisceremoni i Stockholm på grund af coronapandemien, men Nobelkomiten håber, at der kan arrangeres en overrækkelse i USA.