Netflix, TV 2 og Viaplay satte foden ned og lammede filmbranchen: Nu er der håb om nye aftaler

Producentforeningen og Create Denmark, der repræsenterer rettighedshaverne i filmbranchen, forhandler nu med Netflix, TV 2 og Viaplay, som boykotter filmproduktion i Danmark. Håbet er nye aftaler, som får filmbranchen i gang inden sommerferien

»Vi må gribe i egen barm og erkende, at vi brugte virkelig meget energi på at skabe en aftale, som viste sig ikke at kunne møde de udfordringer, streamingtjenesterne står over for,« siger Benjamin Boe Rasmussen, ordfører i Creative Denmark og formand for Dansk Skuespillerforbund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I denne uge har der været forhandlinger med DR 2 og Viaplay, og i den kommende uge møder Netflix op ved forhandlingsbordet.

Dermed er håb om, at den konflikt, som har lammet film- og tv-produktionen i Danmark de seneste uger, kan få en ende.

Det fortæller Benjamin Boe Rasmussen, ordfører for Create Denmark, som repræsenterer rettighedshaverne i filmbranchen, blandt andet skuespillere, musikere og manuskriptforfattere.

Create Denmark indgik i slutningen af 2021 en omdiskuteret rettighedsaftale med Producentforeningen, som er arbejdsgiverorganisation for producenter af blandt andet spillefilm, tv og dokumentarfilm.

Men de to parter havde glemt at tage en af filmbranchens mest magtfulde spillere i ed, nemlig de store streamingtjenester, og siden aftalen 1. januar trådte i kraft, har der været problemer. DR 2, Viaplay og Netflix har simpelt hen stoppet al produktion i Danmark, fordi de mener, at aftalen gør det for dyrt.

Resultatet er, at hele fødekæden i filmindustrien er lagt ned. Studierne står tomme, dem som skal levere lyd- og lysteknik har ikke noget at lave, og det samme gælder cateringfolk, manuskriptforfattere, skuespillere og så videre.

Dansk tv-dramatik har haft stor succes de seneste år, men lige nu ligger produktionen stille på grund af strid om en ny rettighedsaftale. På billedet ses Lars Mikkelsen, der havde hovedrollen i tv-serien »Herrens Veje«, der blev sendt på DR. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR.

Håndklædet smidt i ringen

Torsdag kastede Create Denmark håndklædet i ringen og udsendte en kort pressemeddelelse med følgende tekst:

»Create Denmark forhandler i disse dage med flere af streamingtjenesterne og har på den baggrund besluttet ikke at fastholde rammeaftalen, indgået mellem Create Denmark og Producentforeningen. Vi fortsætter i stedet vores forhandlinger om nye rammeaftaler med hver enkelt streamingtjeneste.«

Hvorfor har I opgivet rammeaftalen, som I har indgået med Producentforeningen.

»En aftale er jo ikke noget værd, hvis der ikke er nogen, som vil købe ind i den, og det har streamingtjenesterne sagt, at de ikke vil. Deres udfordringer har været for store i forhold til aftalen, og deres udfordringer har været forskellige. Det, som har været en udfordring for TV 2, har været noget andet end det, som har været en udfordring for Netflix. Vi har måttet se i øjnene, at vi nu må lave en aftale med hver enkelt tjeneste for at få bragt en ende på produktionsstoppet,« siger Benjamin Boe Rasmussen, ordfører for Create Denmark og formand Dansk Skuespillerforbund.

Han må ikke fortælle noget konkret om forhandlinger, som pågår i disse dage, men han fortæller, at der forhandles med TV 2 og Viaplay, og der skal være møder med Netflix i den kommende uge.

»Tanken er nu at indgå separate aftaler med streamingtjenesterne for at få standset produktionsstoppet. På den lange bane vil vi gerne have rammeaftaler, men det bliver med hver enkelt streamingtjeneste, fordi deres udfordringer er så forskellige, som de er.«

Så er tanken om en fællesaftale, som den der trådte i kraft 1. januar, og som I nu har droppet, død?

»Som den ser ud lige nu, er den død. Behovene hos streamingtjenesterne er simpelthen for forskellige til, at vi kan lave en fælles aftale for hele branchen. Det ser ikke ud, som om det kan lade sig gøre.«

Har I en tidsramme for forhandlingerne?

»Nej, men vi forhandler i denne uge, og vi mødes med Netflix i den kommende uge. Vi håber, at vi for nogle af tjenesterne vedkommende kan få standset produktionsstoppet inden sommerferien. Vi har haft nogle positive møder, og jeg håber, at det kan være med til at løse op for situationen.«

Benjamin Boe Rasmussen beklager, at streamingtjenesterne ikke blev hørt under forhandlingerne om den nu skrottede rettighedsaftale.

»Vi må gribe i egen barm og erkende, at vi brugte virkelig meget energi på at skabe en aftale, som viste sig ikke at kunne møde de udfordringer, streamingtjenesterne står over for,« siger han.

Producenter: 100 procent positivt

Jørgen Ramskov, direktør i Producentforeningen, kalder det 100 procent positivt, at den meget omdiskuterede aftale om højere rettighedsbetaling til film- og tv-folk fra streamingtjenester nu er smidt i skraldespanden.

»Det er et godt signal, og vi har ment i et stykke tid, at vi var nødt til at se med nye øjne på aftalen, og det gør vi nu – begge parter,« siger Jørgen Ramskov til branchemediet Mediawatch.