Netflix har nu afsløret premieredatoen for længe ventet ny sæson af »The Crown«

Millioner af seere verden over har set de første fire sæsoner af dramaserien om det britiske kongehus. Nu kan de glæde sig til femte sæson.

Claire Foy i rollen som den unge dronning Elizabeth og Matt Smith som den unge prins Philip i dramaserien »The Crown«. De to spillede rollerne i de to første sæsoner af serien, der er planlagt til at vare i alt seks sæsoner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robert Viglasky/Netflix Robert V
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag afslørede den amerikanske streamingtjeneste og filmproducent Netflix premieredatoen for en ny sæson til en af sine største succeser.

Det kongelige drama »The Crown«, som følger dronning Elizabeth og det britiske kongehus fra 1940erne – hun blev dronning i 1952 – og helt op til prins Charles og Lady Dianas ægteskab, har haft en enorm seertække.

Og nu har ved vi altså, hvornår femte sæson efter planerne får premiere.

Det sker om godt et år: I november 2022.

Internationalt kulturfænomen

Ifølge Netflix havde 73 millioner husstande over hele verden frem til januar 2020 fulgt med i serien, hvis første afsnit blev sendt i 2016.

Og serien er ikke kun en seersucces. Anmeldere og branchefæller bukker sig også. For nylig høstede serien en række Emmy-priser, blandt andet som bedste dramaserie.

»The Crown!« giver et indblik i dronning Elizabeths kontakt med skiftende premierministre, blandt andre Winston Churchill, der spilles fremragende af John Lithgow. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto: Netflix Alex Bailey/Net.

Der er kommet nye skuespillere i rollerne, efterhånden som fortællingen flytter sig i tid, og det nye hold til femte sæson omfatter blandt andet Imelda Staunton som dronning Elizabeth, Jonathan Pryce som prins Philip, Lesley Manville som prinsesse Margaret, Dominic West som prins Charles, Elizabeth Debicki som prinsesse Diana og Olivia Williams i rollen som Camilla Parker Bowles. Jonny Lee Miller vil spille rollen som premierminister John Major.

Serien er ikke kun historien om de kongelige, men også historien om det britiske samfunds udvikling og historie i mere end et halvt århundrede.

Frem til Dianas død

Ifølge Netflix vil rollebesætningen i den femte sæson blive den afsluttende for serien, som også ventes at komme i en sjette sæson.

Premieren i november 2022 blev afsløret under optagelser til den kommende sæson, da Variety interviewede Imelda Staunton, som altså er ny i rollen som dronning Elizabeth. En rolle, der tidligere er blevet spillet af Claire Foy og Olivia Colman, der begge har modtaget en Emmy-statuette for rollen.

»Jeg vil gøre mit yderste for at opretholde den høje standard, som de har sat. Forhåbentlig ser jeg rolig, fattet og egnet ud, selvom min mave slår nogle kolbøtter,« sagde Staunton ifølge det amerikanske teater- og filmmagasin Variety.

Femte sæson ventes at berette om prins Charles og Lady Dianas skilsmisse, men det er ikke oplyst, om den også vil fortælle om hendes død ved en tragisk trafikulykke i Paris 31. august 1997.

Sjette sæson vil bevæge sig ind i det 21. århundrede, men Netflix har ikke oplyst, om sæsonen for eksempel vil berette om prins Andrews skandaløse forbindelse til den nu afdøde forretningsmand Jeffrey Epstein samt prins Harrys og hertuginde Meghans løsrivelse fra kongehuset.