Nekrolog: Han brugte alle sider af sig selv

Skuespilleren Jesper Langberg er død. Hans karriere var lang og omfattende, men danskerne vil altid huske ham for rollen som Kristen Skjern i »Matador« – en af seriens mere diskrete indsatser, som på mange måder rummede alt det bedste i Jesper Langbergs store talent.

Jesper Langberg var søn af skuespillerne Karna og Sigurd Langberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg har fået lov til meget, og jeg har også været heldig. Uden talent går det galt, men der skal også en lille smule held til i en skuespillers liv, at man får de rigtige roller på det rigtige tidspunkt. Det har jeg fået,« sagde skuespilleren Jesper Langberg i et af de sidste interview, han gav til Berlingske.

Han ville ikke længere gå på scenen. Men det skete uden bitterhed eller med en følelse af, at der var noget, han ikke havde nået i sit lange liv foran publikum. Konklusionen var klar: »Så jeg er både lykkelig og taknemmelig,« forklarede han.

»Jeg skal ikke stå dernede og være bange. Jeg har gjort det, jeg skulle.«

Hans optræden i læsedramaet »Kærlighedsbreve« med Malene Schwartz på Folketeatret blev hans sidste. Herefter viste han sig kun til lejlighedsvise premierer, ligesom forbipasserende i det indre København ikke sjældent fik et glimt af den gamle mand med stokken.

Allerede på det tidspunkt, i 2013, havde Jesper Langberg i stigende grad været mere karrig med sig selv på scenen. Kræfterne rakte ikke længere til de store, krævende roller.

Han kunne da også se tilbage på en af de lykkeligste karrierer i dansk teater, der startede helt tilbage i 1965, hvor han debuterede på nationalscenen efter at have gennemgået læreårene på teatrets elevskole.

Det stod nærmest skrevet, at skuespiller, det måtte han blive. Faren var den populære karakterskuespiller Sigurd Langberg, og den ældre, forgudede storebror var alle pigers filmhelt Ebbe Langberg. Unge Jesper Langbergs talent var da også så indlysende, at Det Kongelige Teater engagerede ham med det samme.

Den lange, rødhårede, krøllede yngling med den lidt blide udstråling hørte til på scenen. Ikke mindst i roller, hvor hans ungdommelige og sympatiske munterhed, den lyse stemme, den rolige, kultiverede replik gik hånd i hånd med den eftertænksomme melankoli i det intelligente, nysgerrige og åbne blik. Oftest sat til at forvalte den venlige mand i mange afskygninger – men neden under det hele lurede der også en utilpassethed, der kunne slå over i kølig afvisning og i mange omgange gjorde ham så velegnet til at spille pæne mænd med voksende bekymringer.

Tænk bare på rollen som den sympatiske, diskrete Kristen Skjern i uopslidelige »Matador«. Som den ene part i Korsbæks Romeo og Julie-par gav han den modne kærlighed til Helle Virkners Elisabeth en afdæmpet troværdighed, ligesom der var fuld dækning for den tiltagende frustration og reservation, Kristen måtte nære over for sin foretagsomme brors mere dubiøse træk.

En tidlig triumf blev Tom Stoppards »Rosenkrans og Gyldenstjerne er døde«, som han også spillede som gæst i Aalborg. Og snart hev og flåede dansk teater i ham, samtidig med at han med sin naturlige replik var selvskrevet i dansk film, der kunne bruge hans moderne, stilfærdige type og talent i tidens mere realistisk betonede drama, blandt andet i Rifbjerg-filmen »I den grønne skov« og »Man sku' være noget ved musikken«.

Skuespilleren Jesper Langberg, der blandt andet er kendt for rollen som Kristen Skjern i TV-serien »Matador«, er død. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Holmberg/Ritzau Scanpix.

Ingen fortrydelse

Da han ved afslutningen af karrieren udgav sine erindringer, »Ikke et sekund spildt«, lagde han ikke skjul på, at det intense arbejdsliv førte til både bajere og hash på byens værtshuse. En periode i en sådan grad, at privatlivet led overlast. Men Langberg forklarede mere end undskyldte.

Fortrydelse gav han sig ikke af med, for det kunne ikke være anderledes: »Jeg brændte for det, og jeg måtte gøre det.«

Han var tro mod Det Kongelige Teater i mere end to årtier – med alle de skiftende roller i klassikere og i det moderne repertoire, der følger med. Da han besluttede sig for at forlade Kongens Nytorv, skulle det vise sig at være en god idé. Der var brug for en skuespiller som med Jesper Langbergs uomtvistelige sikkerhed, frodige fantasi og fremragende karakteriseringsevne rundtomkring på de københavnske teatre.

Jesper Langberg i Hostrups lystspil »Genboerne«. Fold sammen
Læs mere
Foto: linda Kastrup.

Allerede i starten af 1980erne havde han fejret en karakterkomisk triumf som en helt anderledes opfattet Løjtnant von Buddinge i Hostrups »Genboerne«, indladende, latterlig, imbecil. Han spillede Arnolphe i Molières »Fruentimmerskolen«, Harpagon i »Den gerrige« og Per Degn i Holbergs »Erasmus Montanus«, og han forløste fremragende H.C. Andersen i Sven Holms »Kender du Svimmel?« på Odense Teater.

Jesper Langberg som Peer Degn i »Erasmus Montanus« på Folketeatret i 1999. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.

Og ikke mindst vendte han vrangen ud på sin egen venlighed, da han udnyttede den pæne side af sig selv som faren i Mammutteatrets sceneversion af Thomas Vinterberg-filmen »Festen« – den respekterede mand, der i smug har begået overgreb mod sine egne børn, men som nærmest lykkes med at true dem til tavshed med sin isnende autoritet.

Den skræmmende præstation blev fortjent belønnet med en Reumert i 2003.

Jesper Langberg og kollegaen Søren Spanning i Ludvig Holbergs »Maskarade« på Det Kongelige Teater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Allan Moe.

Blev Kristen Skjern hans ene store TV-rolle, blev en af hans sidste opgaver på skærmen, den anden. Han rundede det hele så flot af med rollen som lægen og familieoverhovedet, der bliver ramt af Alzheimers sygdom, i familiekrøniken »Sommer«. På én og samme tid fik han en diskret menneskekomedie og den mildest talt rystende fremstilling af en mands opløsning til at gå op i en højere enhed.

Ikke mange danske skuespillere har fået lov til at bruge sine rige evner som Jesper Langberg – på scene, skærm og filmlærred. Også hvad det angår, er han en type skuespiller, som næppe findes mere, men som huskes med taknemmelighed af dem, der så ham.

Jesper Langberg døde i hjemmet 29. juni 2019 efter kort tids sygdom, 78 år gammel. Han var omgivet af sine tre ekshustruer, skuespilleren Susanne Heinrich, designeren Hanne Mørup og skuespilleren Eva Jensen.