Nedlukning af kulturlivet vækker frustration hos teatre: »Ødelæggende for moralen«

Restriktioner forlænges, og teatre, museer, biografer og andre danske kulturinstitutioner forbliver lukket. Forståeligt, men der er behov for hjælp, lyder det.

»Adskillige forestillinger er blevet udskudt igen og igen, og det er spild af tid og penge,« siger Peter Mark Lundberg, der er direktør i Dansk Teater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Meisner/Ritzau Scanpix (arkiv)

Endnu engang må de danske kulturinstitutioner sammen med resten af landet se langt efter at kunne åbne dørene.

Regeringen har som bekendt netop meddelt, at alle de nuværende restriktioner forlænges. Således må landets kulturinstitutioner forblive nedlukket, og de nuværende restriktioner gælder altså til og med 7. februar og ikke til 17. januar, som ellers var planen.

Peter Mark Lundberg, direktør i Dansk Teater, siger, at teatrene har brug for, at regeringen kommer med længerevarende udmeldinger, således at teatrene igen kan planlægge fremtidige forestillinger.

»De her små udmeldinger, der kommer hver anden uge, er ødelæggende for moralen. Teatrene forsøger jo at gøre deres produktioner klar. De forholder sig jo til det, regeringen melder ud, for hvad skal de ellers gøre? Det kan godt være, det ikke virker overraskende, at restriktionerne forlænges, men skal man så gå ud fra, at de forlænges igen fra 7. februar? Eller kan man forsøge at planlægge en ny forestilling,« spørger han.

Statsminister Mette Frederiksen (S) fastslog onsdag i folketingssalen, at den nye nedlukning er nødvendig.

»Jeg vurderer, at en forlængelse af restriktionerne er klart nødvendig. Ikke mindst for at sikre, at den britiske mutation ikke spreder sig,« lød det fra statsministeren.

Lars Werge, Danske Biografer

»Med de afstandskrav, som gør sig gældende i øjeblikket, ville det ikke give mening at åbne.«


Peter Mark Lundberg anerkender, at det er svært at forudsige, hvordan en pandemi udvikler sig. Men, siger han, teatrene kan »ikke producere levende kunst med så kort varsel«.

»Adskillige forestillinger er blevet udskudt igen og igen, og det er spild af tid og penge.«

Men teatrene bliver jo kompenseret for de tabte indtægter?

»Jo. Men vi ved ikke, hvad der gælder fra 1. marts og ind i foråret. Mange teatre ville jo udskyde planlægningen, hvis der kom en mere detaljeret plan for en genåbning. Men de bliver jo nødt til at gå efter udmeldingerne. Hvad skal de ellers gøre?«

Som forventet

Formand for Danske Museers bestyrelse og direktør for Sydvestjyske Museer Flemming Just siger, at de forlængede restriktioner ikke kommer som nogen overraskelse.

»Alle har naturligvis tænkt, at det ville blive forlænget. Spørgsmålet er, hvor lang tid det fortsætter. Men dette forandrer ikke noget særligt for museerne, fordi de fleste havde i forvejen ventet det,« siger han og fortsætter:

»Vi har fået et løfte om, at hjælpepakkerne, som blev vedtaget i foråret, stadig gør sig gældende. Der er nogle få museer, som stadig er på forhandlingsbordet, fordi de har lidt under store tab i december, som plejer at være en meget travl måned. Og så er der selvfølgelig museer, der fortsat vil være i klemme med særudstillinger, som de fortsat ikke kan tjene noget ind på.«

Direktøren i Danske Biografer, Lars Werge, mener, at de forlængede restriktioner giver god mening.

»Med den nye britiske virusvariant må vi tage situationen alvorligt. Og så vil jeg rose for, at meldingen denne gang kommer hurtigere, end det tidligere har været tilfældet. Det er godt, at regeringen ikke melder det ud to dage inden, restriktionerne stod til at ophøre,« siger han.

Lars Werge påpeger, at biograferne er klar til at åbne, så snart der bliver givet grønt lys. Det eneste forbehold er, at det skal kunne give mening økonomisk.

»Med de afstandskrav, som gør sig gældende i øjeblikket, ville det ikke give mening at åbne. Så ville biograferne kun have folk på hver anden række og med to meters afstand. Det er ikke tilstrækkeligt med gæster i forhold til at få det til at løbe rundt. Vores ønske er, at når vi genåbner, bliver det ikke med restriktioner, som er mere vidtgående end det, vi arbejdede under tidligere.«