Naturen er danskernes åndehul

Mens covid-19 for tiden har sat rejser og aktiviteter i stå, er naturen altid åben og har plads til afstand.

Foto: Mathias Svold

Danskerne er markant mere ude i det fri under coronakrisen. Naturstyrelsen melder, at hver fjerde har besøgt et naturområde, de ikke har været ved før.

Berlingskes fotograf Mathias Svold har fundet nogle af dem, som har forladt byen og søgt mod åndehullerne langt fra pandemien.

 

Foto: Mathias Svold.

BELLEVUE STRAND

Når vejret er godt, er Bellevue Strand i Klampenborg et af de steder, som tiltrækker mange mennesker.

Derfor har politiet sat stranden på listen over såkaldte hotspot, hvor der er særlig risiko for store forsamlinger.

 

Foto: Mathias Svold.

KROGENLUND SKOV

Thorbjørn Groskoph har bevæget sig dybt ind i Krogenlund Skov ved Lynge for at sætte sin »outdoor hængekøje« op.

Her er ingen rindende vand eller bålplads. Til gengæld bliver han og familien muligvis de første, som overnatter i denne skov.

Naturstyrelsen har netop åbnet for 77 nye skovområder, hvor man frit må slå telt op for en nat. I den seneste tid har interessen for at overnatte i naturen været stor.

Alene i marts og april har der været en stigning på mere end 50 procent i bookinger af shelters og lejrpladser sammenlignet med samme periode sidste år.

 

Foto: Mathias Svold.

SYDHAVNSTIPPEN

Ridning er en af de aktiviteter, som stadig er mulig at dyrke i coronatiden. Viola Wolsgaard og Katla Katrin på 13 og 15 år nyder den ekstra tid, de har fået med deres heste.

»Vi er ude at ride hver eneste dag for tiden. Vores onlineskole er hurtigt overstået, og så skynder vi os ud i naturen,« siger pigerne.

 

Foto: Mathias Svold.

HARESKOVEN

Danskerne bruger naturen markant mere, end de plejer. Det afslører naturstyrelsens tællere, som er sat op i blandt andet i Hareskoven. Her har de registreret, at besøgstallet den seneste tid er steget 90 procent i skoven sammenlignet med samme periode sidste år.

August, Villads og Theodor er nogle af dem, som er kommet mere ud i skoven. De klatrer i en gynge ved siden af det shelter, som deres far har booket for natten.

 

Foto: Mathias Svold.

AMAGER FÆLLED

Børnene i daginstitutionen Rooftop har gået 14 kilometer i dag. Normalt går de hånd i hånd, når de er på tur, men nu holder de fast i en lang snor med god afstand for at mindske smitterisikoen.

Institutionen har delt børnene op i to hold, hvor den ene halvdel går ude i Amager Fælled hele dagen, mens den anden bliver indenfor.

 

Foto: Mathias Svold.

HOVEDVEJ 14

Gustav og Victor Franck Larsen har netop slået lejr på en mark mellem Roskilde og Ringsted. Deres skridttæller viser 76.750 for dagen, og deres fødder er for længst begyndt at få vabler.

De to brødre på 14 og 17 år er i gang med at vandre de 100 kilometer, der er hjem til deres farmor. Hun bor i Næstved. De startede gåturen fra Allerød kl. 5 i morges.

»Vores skoler er lukkede, og vi gad ikke at sidde derhjemme og kede os. Så vi besluttede os for at finde en udfordring,« siger Victor.

Drengene forbereder aftenens menu, der består af frysetørret boeuf bourguignon, før de lægger sig til at sove under åben himmel.

 

Foto: Mathias Svold.

FURESØEN

Hazal Cetin sidder på kanten af badebroen ved Furesø og tager mod til sig, før hun tager springet ned i det kolde vand.

For nyligt så hun et oplag på Facebook, som søgte efter nogle, der ville med ud at campere. Hun greb muligheden, og få dage efter mødtes en lille gruppe for at bade og sove i telt.

»Normalt camperer jeg kun i Tyrkiet, men det er ikke muligt for tiden. Det her er en fed måde at møde mennesker og gå på opdagelse i Danmarks natur,« siger Hazal.

 

Foto: Mathias Svold.

GRIBSKOV

Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor klaveret er sat ud i Gribskov. Ifølge lokale er det kommet i coronatiden, da genbrugsstationerne havde lukket, og det derfor ikke var muligt at komme af med sit affald.

 

Foto: Mathias Svold.

SYDHAVNSTIPPEN

Hver dag køber Yasmin Silah Nilsson og Astrid Bo Heiwald en pose gulerødder, før de sætter kurs mod flokken af får, som holder til ved Sydhavnstippen.

»Når man er sammen med fårene hver dag, knytter man et helt særligt bånd,« siger Yasmin.

Pigerne har navngivet dem alle, og deres yndlingsfår hedder Starlight.

 

Foto: Mathias Svold.

ESRUM SØ

Klokken er halv to om natten, og luften er fire grader. Tania Mortensen og Henrik Jensen har besluttet, at de vil tage en natdukkert i måneskinnet, før de skal sove i en bivuak.

»Det føles som ren meditation at komme i vandet. Det er en livgivende kraft,« siger Tania.

»Men vandet er stadig lige så koldt for os, som det er for alle andre,« supplerer Henrik.

I coronatiden har parret været så meget ude i naturen som muligt. Det er her, de lader batterierne op.

»Når vi er hjemme, så er vi slemme til at være på Facebook og se Netflix. Herude er vi tvunget til at være nærværende sammen,« siger Tania.

 

Foto: Mathias Svold.

ISEFJORDEN

Sæsonen for hornfisk er startet, og lystfiskerne på Munkholmbroen står skulder mod skulder, mens de forsøger at holde styr på hver deres line. Coronakrisen har skabt grobund for en bølge af nyudsprungne fritidsfiskere, som nu har tid til at gå på jagt efter aftensmaden.