Nathalie Ostrynski: »'Det skal nok gå over!' er et virkeligt provokerende svar til én, der har fået konstateret kræft eller skal skilles«

Nathalie Ostrynski. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Jeg har en ven, der er erklæret mukker. Han mukker over alt fra den dårlige kaffe i kantinen til idioter på Facebook, og det særligt befriende ved ham er, at han står 100 procent ved sit negative livssyn. Det meste i livet er halvdårligt, lyder det vrisne motto.

Han flyder gennem livet som et dalende efterårsblad, og den metode er selvfølgelig håbløs umoderne. Det tænker jeg altid, når vi igen har drukket kaffe, og han har opført sig som det negative æsel i Peter Plys.

Den type er ikke særlig attraktiv at sidde ved siden af i tidens åbne kontorlandskab. Min ven ved det godt. Han er en snarligt uddøende race, fordi ideen om, at en god dag også er en småsur dag, klinger virkelig falsk i en good vibes only-kultur, hvor det handler om at give applaus og likes til alle.

»Du kan ikke stole på folk, der kun er glade. Der stikker sgu altid noget under. Jeg kan ikke holde al den positivitet ud,« siger han.

Den amerikanske terapeut Whitney Hawkins Goodman ser også skeptisk på den kulturelle strøm af glade budskaber. Hun kalder det at være »toksisk positiv« – altså når et umiddelbart positivt menneske rent faktisk viser sig at være et giftigt bekendtskab.

Tilbage i februar offentliggjorde hun et opslag på Instagram, hvor hun opremsede forskellen på en anerkendende og en ødelæggende positiv tilgang til sine medmennesker. Opslaget har selvfølgelig fået sin behørige rundgang på de sociale medier verden over, fordi vi er begyndt at se mere kritisk på selvhjælpsbøgernes lyserøde univers af banaliteter serveret som guddommelig visdom.

»Tænk positivt, og dit liv bliver bedre,« er en sætning, man simpelthen ikke orker at se på flere bogomslag.

Evig solskin

Både min negative ven og den amerikanske terapeut har fat i noget.

En sær form for jubeloptimistisk tåge har lagt sig ned over det moderne liv. Nogle mennesker stræber så ivrigt efter at sætte hverdagene i et evigt solskinsrige, at alt bliver reduceret til tanken om, at »man skal se det gode i alting«.

Hvem kender ikke terroren fra de virkeligt irriterende overfriske typer på kontoret eller i vennekredsen, der fejer enhver trist stemning af bordet med en kæk bemærkning om, at »du skal bare tænke glade tanker«, når du med sitrende underlæbe lige har fortalt om dit barns diagnose eller din fars død?

Så snart man bringer noget potentielt sårbart eller kritisk ind i samtalen, kommer der straks et undvigende udråbstegn. »Det skal nok gå over!« er et virkeligt provokerende svar til én, der har fået konstateret kræft eller skal skilles.

Man skal være varsom med at tage imod ros fra den slags mennesker, der maser positivitet ind i situationer, hvor det egentlig ikke har hjemme. De skøjter rundt på en bekvem, glat overflade, mens de kaster gratis inspirational quotes omkring sig.

Nej tak, så hellere en kop kaffe med den sure, mukkende gnavpot, der tør tage livtag med de mindre pæne sider af tilværelsen.